Bu yazımı değişik bir formatta yazmak istiyorum. Seçim sonuçları ile ilgili bazı önermeler kurarak Ispartalı hemşerilerimizin dikkatlerini bazı noktalara çekmek istedim. İşte o önermelerimiz:
  • Başbakanımız ERDOĞAN, yerel seçimlerde partisinin aldığı oydan % 6-7 daha “fazla” oy aldı.
  • Ekmelettin bey, çatı oylarından % 6-7 daha “az” oy aldı.
  • Demirtaş bey, % 10 barajına oturdu.
  • Isparta’da yerel seçimi kaybeden AK PARTİ, Cumhur seçiminde % 55 oy oranı ile açık ara birinci oldu ve kazandı.
  • Ak Parti Isparta’da yerel seçimlerde Isparta, Sav, Kuleönü, Yalvaç, Ş. Karaağaç, Yenişarbademli, Eğirdir gibi yerlerde kaybetmişti. Ama Cumhur seçimlerinde aynı yerlerde birinci parti oldu.
  • Ak Parti, yerel seçimlerde Isparta merkezde aday tercihinde kamuoyunun beklentilerini karşılayamadı.
  • Ak Parti Isparta belediye başkan adaylarını belirleyen komite diğer ilçe ve belde adaylarında da, genelde yanlış tercihler yaptı.
  • Ak Partili falan vekil Ispartalıları anlamıyor.
  • Isparta Ak Parti siyasi aktörleri, yanlış adaylarda ısrarcı oldular.
  • Isparta Ak Parti siyasi aktörleri, liderimiz Erdoğan kadar doğal, bir o kadar da gayretli olamadılar.
  • Ispartalı seçmenler, yerel siyaseti biliyorlar ve yerel seçimlerde eski düzen yerel siyasetin tadını ve lezzetini aradıkları için aykırı tercihlerde bulunuyorlar ve bundan zevk de alıyorlar. Ama genel seçimlerde kendilerini kasmıyorlar ve ülke sonuçlarına uygun bir tablo ortaya koyuyorlar, yani doğal oluyorlar.
  • Ispartalı seçmen, ülke geneline göre tuzu kuru seçmen profiline girdiğinden, genç siyasilerle kedinin fare ile oynadığı gibi oynuyor ve oynamaya da devam etmek istiyor.
 
Yukarıda saydığımız bu önermeler TANIŞMAN olarak beni bağlar. Doğruluğu ve yanlışlığı da tartışmaya açıktır. Bir çok önermeyi doğru olmasa da yazdım. Çünkü bu önermeleri sokaktaki vatandaşımdan hergün dinliyorum. Sadece bir yerlere vurgu yapmak istedim. Ancak ortada bir Uzun Adam gerçeği var. Siyaseti millete göre yapmak anlayışı var. Bu da Tayyip beye 9. (dokuzuncu) seçiminde de zafer kazandırdı.
 
MHP’li İsa YALÇIN bey siyaseti bilmiyor desem ayıp olacak. Zira Isparta’da 68 bin oy alırız demişti. Sayın Yalçın, Tayyip beyin Isparta’daki oylarını kasdetti galiba. Acilen kendisini ya çatıdan paraşütle atmalı, ya da çatıdaki diğerleri ile birlikte bir araya gelip “çatıdan yere yumuşak inişin formüllerini” bulmalı. Millete uygun siyasetin getirdiği mutluluğun rüyalarına dalmalı.
 
Ak Partili yerel aktörlerin ve vekillerin cumhur seçimlerindeki başarıları ortadadır. Bu başarılarını, önümüzdeki seçimlerde Tayyip beyin çizgisine yine nasıl taşırlar acilen bunun hesabını yapmalılar. Zira Ispartalılar zor seçmenlerdir. Bunu kimse yadsıyamaz. Ancak Tayyip bey bu zorluğu başardı. Yerel aktörlerimiz acaba gelecek yerel ve genel seçimlerde neden başaramasın?
 
Ak Partili yerel aktörler ve vekillerimiz yerel aday tercihlerinde bildikleri, gördükleri, tecrübeleri, hesapları, kanaatleri ile karar mekanizması oldular. Bu arkadaşlarımıza gaflet ve dalalet içindeler veya bilmiyorlar demek büyük haksızlık olur. Onlar da yerel seçim zaferleri isterlerdi tabi ki. Öyleyse yerel seçimlerde ve genel seçimlerde bir an önce Tayyip beye benzer adaylar ile yola devam etmenin formülünü aramalılar. Ispartalılar kendilerine benzeyen adaylar görmek istiyorlar. Zira Tayyip bey onlara benziyordu ve Ispartalı Tayyip beye kazandırdı. Doğru tercihler Vekillerimize de kazandırır, merak etmesinler.
 
Son sözümüz şu olsun. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hazzını hep beraber yaşayalım. Dün akşam Hükumet Meydanında ve Balkon konuşmasında ne güzel eğlendik ve bahtiyar olduk. Ancak bize oy vermeyen diğer insanlarımızın nasırlarına basmamak lazım. Şimdi yine “çalışmak” ve “yola devam” zamanıdır. Dersimize gelecek genel seçimler için daha iyi çalışalım. Vekillerimiz hesaplarını iyi yapsınlar, yerel siyasi aktörler de derslerine iyi çalışsınlar. Ispartalılar da siyasi inat ve siyasi üst beklentilerden uzak durmalılar. Isparta’nın kangren olmuş sorunları var. Bunlar için ortak akıl oluşturulmalı.
 
Dua edelim. Hepimizin insan olduğunu ve zaaflarımızla beraber var olduğumuzu unutmayalım. Kapıları karşımızdakiler için asla kapatmamamız gerektiğini, Allah’ın da hesabının olduğunu hep hatırlayalım. Galip olana bunlar yakışır. Allah, önce beni kendi nefsimden ve zaaflarımdan kaynaklanan zararlardan ve sonuçlarından korusun. Sonra da diğerlerimizi korusun. Isparta hepimizin şehri. Başka Isparta yok! Benden söylemesi…
 
İsmail TANIŞMAN
Eski Belediye Meclis Üyesi