Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Su ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Mehmet Rüştü Özen, TÜBİTAK projesi kapsamında Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Ürünleri Fakültelerinin ortak çalışma yaptığını söyledi. 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla Kızıldeniz’e oradan da Akdeniz’e pek çok canlının göç ettiğini kaydeden Özen, bu canlılar arasında tel kuyruk mercan (Nemipterus randalli) adını verdikleri ekonomik değeri yüksek balık türünü incelemeye aldıklarını söyledi.

Mercan balıklarına benzeyen ve ekonomik değeri de fazla olan bu balığın bir anlamda Akdeniz’de varlığını tespit ettiklerini belirten Özen, "Bugün Akdeniz’den çıkan doğal mercanların kilosu 40 -45 liraya satılıyor. Tel kuyruk mercan da 30-35 lira gibi bir rakamdan satılıyor. Bu tür, göçmen balığı olduğu için üzerinde hiç bir araştırma yapılmamış.Balığın üreme bilgileri ne kadar yumurta veriyor ne zaman cinsel olgunluğa ulaşıyor. Bir yıllık dönemde yumurta bırakma dönemlerin nelere bunları araştırıyoruz. Bu araştırmalar sonucunda sürdürülebilir bir balıkçılık amaçlıyoruz. Av yasaklarının doğru olarak yapılması gerekiyor. Balığın üreme dönemleri tespit edildiği için yasak takvimimin hazırlanmasında bilgiler önem kazanıyor" dedi.

Tel kuyruk mercan türünün üreme özelliklerinin hiç bilinmediğini kaydeden Özen, şunları söyledi:

"Av yasakları balığın üreme özellikleri üzerine yapılır. Ekonomik değeri olan balığın üreme dönemlerinde avlanılmaması gerekiyor. Biz bunu sağlayacağız. Balık yaklaşık 40 -60 metrede yaşıyor suyun sıcaklığına göre yerleşim yeri değişiyor. Aslında bu balık Akdeniz için yeni bir tür. Balıkçılar için de yeni bir gelir sağlayacak. Bu balık şu anda iyi para ediyor. Et kalitesi doğal mercan türüyle aynı. Bir türün iyi ekonomik değeri varsa bunun yetiştiriciliğinin de yapılması gerekir."

Akdeniz’de en son yapılan araştırmalara göre 80-85 tür göç eden balık türü olduğunu belirten Özen, "Bu balıklar İspanya kıyılarına kadar geniş bir dağılım gösteriyor. Akdeniz’in daha önce balık konusunda fakir olduğu biliniyordu. Ama şimdi bu türler Akdeniz’e yeni girdi sağlayacak" şeklinde konuştu.

AKDENİZ’İN YENİ MERCANI İNCELEME ALTINDA

AKDENİZ’İN YENİ MERCANI İNCELEME ALTINDA

AKDENİZ’İN YENİ MERCANI İNCELEME ALTINDA

AKDENİZ’İN YENİ MERCANI İNCELEME ALTINDA