Elma hasadına günler kala Eğirdir Boğazova’da doludan zarar gören üreticiler kara kara düşünmeye başladı.

Hatırlanacağı üzere Haziran ayında özellikle Yukarıgökdere ve Serpil Köylerini kapsayan 3500 dönümlük alanda elma bahçelerinde büyük dolu afeti meydana gelmişti. Bölge içerisinde kalan bahçelerde yüzde yüze varan zarar meydana gelmişti. Yaklaşık 40 bin ton zarara karşın milli ekonomi adına 60 milyon liralık kayıp olmuştu. Şimdi üreticiler kara kara düşünmekte.

Edinilen bilgilere göre hasar tespit raporları yapılmasına karşın bugüne kadar resmi herhangi bir adımın atılmaması endişe yaratmakta. Zira ne banka kredilerinde, ne de tarım kredi kooperatifi ve diğer borçlarda bir erteleme söz konusu değil. Ayrıca 2B kapsamında taksitle alınan arazilerin dolu zararı görmesi ayrı bir sıkıntı yaratmakta. Taksitlerin günü gelmesine karşın dolu zararı nedeniyle ödemelerin yapılamaması bölge üreticisini zora sokmakta.

Sahada üreticilerle yapılan görüşmelerde; “Sağ olsun Sayın Valimiz Ömer Seymenoğlu dolu afeti sonrası buraya kadar gelerek sahada incelemeler yaptı. İlgili mercilere gerekli talimatları vererek hasar raporları tutuldu. Aynı şeklide il genel meclisi üyeleri de gelerek zarar gören elma üreticilerine destek oldular moral verdiler” ifadelerini kullandılar.

Elma bahçeleri sigortalı olanların sıkıntısı ise bambaşka. Sigortanın kilogram başına 1 lira 0.60 kuruştan ödeme yapmak istemesi üreticilerde tepkiye neden oldu. Bu kesinlikle yanlış bir hesaplama diyen üreticiler, elmanın kilogram başına maliyetinin 1 lira 400 kuruş olduğunu söylediler.   / İbrahim DEMİRAYAK