SDU Rektörü Prof. Dr. Hasan Ibicioğlu, ihracatta mutlak surette katma değeri yüksek ürünlere odaklanılması gerektiğini söyledi: "Japonya'nın ihracatının 1 kg değeri: 6 Dolar. Bizim ise 1.7 Dolar. Tek çare bilim''

KABLOSUZ ELEKTRİK İLETİMİ:

Prof. Dr. Ibicioğlu, 'elektriğin kablosuz şekilde iletimi üzerinde çalıştıklarını; yüksek düzeyde AR- GE için finansman aradıklarını ifade etti. Rektör Ibicioğlu, Projenin mayın ve savaş uçaklarının etkisiz hale getirilmesinde hayati değer taşıdığını kaydetti.

MADENLERE ROBOTLAR GİRMELİ:

SDÜ Rektörü Ibicioğlu. Robot/Teknolojisi'ni çok önemsediğini kaydetti: Soma ve Ermenek'te yaşanan facialara atıf yaptı: 'Madenlere robotlar girmeli. İbicioğlu, 10 yıl içerisinde Dünya'nın en iyi 50 üniversitesi listesine girilebileceğini öngördü.

MAYINLAR TEMİZLENİR SAVAŞ UÇAKLARI ETKİSİZ HALE GETİRİLEBİLİR

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Ibicioğlu, elektriğin kablosuz şekilde iletimi konusunda büyük mesafe aldıklarını söyledi. Araştırma- Geliştirme (AR- GE) için yüksek düzeyde finansman desteği arayışlarının sürdüğüne işaret eden Prof. Dr. Ibicioğlu "bu konuda Bilim Bakanlığı'nın da desteğini almak istiyoruz.

Proje özellikle mayın imhalarında ya da düşman uçağını ileri düzeyde uzak mesafede de olsa etkisiz hale getirebilecek" dedi.

JAPONYA: 6 DOLAR TÜRKİYE: 1 DOLAR

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Orta Gelir Tuzağı'ndan kaçmak için en önemli unsurlardan birinin ihracat olduğunu söyledi. Ancak Japonya ile Türkiye'yi karşılaştıran Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, çarpıcı analizlerde bulundu:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşu'nun 100'üncü yıldönümü olan 2023'te 500 Milyar Dolar'lık ihracat ve kişi başına 25 Bin Dolar gelir hedefi çok önemli. Ancak bu hedefe bilimle ulaşabiliriz. İhracat kaldıraç açısından ekonomi için çok önemli. Orta Gelir Tuzağına düşülmemesi açısından hayati değer taşımaktadır. İhracat artık konvansiyonel ürünlerden, daha ileri teknoloji içeren şekle dönüşmelidir
Japonya'nın ihracatının 1 kg 6 Dolar. Türkiye'nin ise 1 Dolar 70 Cent. Bilgi ve bilim odaklı ürün geliştirmeli. Ürünleri ihraç etmeli. Prodüktivite olmalı AR- GE çok önemli ve öne çıkıyor.

Türkiye'deki işletmelerin yüzde 98'i KOBİ... Kâr baskısı çok yüksek... Bu nedenle devreye üniversiteler girmelidir. İnsan kaynağı, teknoloji altyapı, bilinç açısından içselleştirmeliyiz. Bunu üniversiteler yapabilir. Bilimsel araştırmalara çok ayrı bir özen göstermelidir. Üretilen bilgi ekonomiye kanalize edilmelidir.'"

ROBOTLARA YATIRIM YAPILSA SOMA VE ERMENEK OLMAZ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun mesajları ana hatları ile şöyle:

Soma ve Ermenek'te büyük facialar yaşadık. Oysa madenlerde robotları çalıştırmalıyız. Can kaybı olmaz. Risk az olur. Hızlı sonuç alınır.

ÜNİVERSİTELER ESAS GÖREVİNE DÖNDÜ

Son 10 yıla kadar üniversiteler esas gündemleri olması gereken bilimsel araştırmaların dışında idi. Ancak bu değişmeye başladı. Bilimsel araştırmalar ağırlık kazanıyor. En önemli unsur kaynak aktarılıyor. Yürütme ile üniversiteler uyumlu çalışıyor. Ekonomiye destek olunuyor. Üniversitelerimizin uluslararası Skala'daki yerleri hızlı bir şekilde yükseliş gösteriyor. 5- 10 yıl içerisinde üniversiteler ilk 50'de görülecek

ÜNİVERSİTELERE KAMU ÇOK KAYNAK AKTARIYOR ASLINDA SORUN BUNUN NEREDE KULLANILDIĞI

Türkiye'nin sorunu kaynaklar nerede kullanılıyor. Kamu üniversitelere çok kaynak ayırıyor. Nijer, Osmanlı yadigârı. SDÜ, Nijer'de proje yapıyor. 17 akademisyen 23 öğrenciye eğitim verdik. Ülkelerine döndüler. Şimdi yenileri geldi.

YENİLİKÇİLİ VE GİRİŞİMCİ ÜNİVERSİTE GELECEKTE DAHA ÇOK PAY OLACAK 

Bilim Bakanlığı son 3 yıldır Türkiye'nin En İyi Yenilikçi ve Girişimci Üniversiteleri Endeksi'ni açıklıyor. SDÜ ilk 25'te Gelecekte kaynaklar, bu endekse göre dağıtılacak. Daha önce SDÜ'de Bahar Şenliği yapılıyordu. Son 3 senedir Bilim ve Bahar Şenliği şekline dönüştürdük. Bilim, AR- GE, Edebiyat, Sanat yarışmaları yapıyoruz. Proje Eko-Sistem'i oluşturduk. 68 dalda çalışmaları ödüllendiriyoruz.