Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek engelli bireyler için Engelsiz Ağız ve Diş Hastanesi’ni hizmete açtı. Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi yanında yapımına 2018 yılında başlanan ve kısa sürede tamamlanarak 1 Şubat’ta tedavi hizmetlerine başlayan Engelsiz Ağız ve Diş Hastanesi Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr Timuçin Baykul, engelli bireyler, geriatrik hastalar (yaşlı) diş hekimi koltuğu korkusu olanlar ve çocuk hastalar gibi çok geniş portföyde hastaya hizmet vermeye başlayan hastaneye 72 ilden hasta geldiğini hastanede yataklı tedavi hizmeti de verildiğini kaydetti.

Demirören Haber Ajansı’na hastane ile ilgili bilgiler veren Dekan Baykul, ‘hastanemiz 11 milyon lira harcama yapılarak beklenenden daha kısa sürede tamamlandı ve kısa bir süre önce hastalarımıza hizmet vermeye başladı’ dedi.

ENGELLİ HASTALARIMIZIN TEDAVİLERİ ARTIK DAHA KOLAY

Hastanenin fizik şartlarının tamamen engelli bireylere göre dizayn edildiğini aktaran Prof. Dr Timuçin Baykul, ‘Hastanemizin girişinden tutun da lavabolardaki aynaların açısına varıncaya kadar herşey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü ve engelli bireylerimize göre yapıldı. Engelli hastalarımızı daha önce diş tedavisi yapmak çok zor koşullar altında gerçekleştiriliyordu. Yeni hastanemizde bu tedavi hiç bir zahmet çekmeden yapılabiliyor. Hasta yakını ve diş hekimi de artık zorluk çekmiyor’ sözlerine yer verdi.

“ÖNEMLİ OLAN ENGELLİ HASTALARIMIZIN HİZMET ALACAĞI BİR HASTANE OLUŞTURULMASIYDI”

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Baykul açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak bir ilki gerçekleştirdik ve engelli hastalarımız için Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ni hizmete açtık. Bu proje 2018 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın yatırım bütçesine aldığı bir projeydi. Yaklaşık 11 milyon lira civarındaydı. Bu şekilde tamamlayarak çalışmaya başladık. Burada 27 yatak, 3 ameliyathane, 2 sedasyon ünitesi,biyokimya laboratuarı, 65 yaş üstü hastalar ve engelli hastaların ayaktan hizmet alabileceği bir poliklinik ve ameliyathanemiz var. Bu şartlarda hastalarımıza hizmet vermeye başladık. Hastalarımızı hem engelli hastalarımız hem 65 yaş üstü geriatrik hastalarımız hem de diş hekimliği korkusu olan hem çocuk hem büyük hastalarımız oluşturuyor. Buradaki tüm şartlar engelli hastalarımızın konforu gözönüne alınarak oluşturuldu. Ancak şunun da altını çizmek istiyorum. Önemli olan burada o şartları oluşturmak değil, engelli bireylerimizinde kendilerine özel bir sağlık hizmeti alabilecekleri bir hastane oluşturulması, onlarında sahip çıkıldığının onlar tarafından hissedilmesi çok önemliydi. Bu anlamda da mutluyuz.”

DÜNYADA YAPILAN TÜM AMELİYATLARU BURADA DA YAPILIYOR

Fakülte Dekanı Prof. Dr Baykul, dünyada yapılan tüm ağız cerrahisi ameliyatları ve diş tedavilerinin hastanelerinde yapılabildiğini belirterek ‘Bu tedavileri ve cerrahi girişimleri yapabilecek yetişmiş bir ekibimiz var. Ameliyathane şartlarımız gayet iyi. Bunların içinde çenelerde görülen en basit gömülü diş ameliyatlarından kist tümör ameliyatlarından tutun da alt çene üst çenenin yerinin değiştirildiği hastaların ağzını açamadığı, eklem şikayetlerini de kapsayan tüm ameliyatlar şu anda yapılıyor’ diye konuştu.

72 İLDEN HASTAMIZ GELİYOR

Engelsiz Ağız ve Diş Hastanesi hizmete girmeden önce de Türkiye’nin çok değişik illerinden çok sayıda hasta geldiğini belirten Prof. Dr Baykul, ‘2019 verilerine göre hastanemize 72 değişik ilden hastamız gelmiş ve tedavi hizmeti almıştır. Biz verilerimizi hastanın nüfusa kayıtlı olduğu yeri baz alarak değil ikamet ettiği yeri baz alarak tutuyoruz ve bu da bize daha gerçekçi bir bilgi sağlıyor. Tabi bu da bizi sevindiriyor. Biz hastanemizin tüm Türkiye’ye model olmasını ve sayısının arttırılarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verilmesinin önünü açacağını düşünüyorum’ sözlerine yer verdi.

ZİHİNSEL HASTALAR İÇİN AMELİYATHANE

Özellikle zihinsel hastaların diş muayenelerinin bile yapılmasının çok güç olduğunu belirten Baykul, ‘Biz bu açıdan hastanemizde özellikle zihinsel hastalarımızın diş tedavilerini sedasyon altında genel anestezi ile yapabilmek için 2 ameliyathanemizde de tüm ekipmanlarımızı buna göre yaptık. Tedavi sonrası hastanın dinlenebilmesi içinde 1 ve 2 kişilik odalarımız mevcut’ diyerek açıklamasını tamamladı.