Isparta'da, tüm acil çağrıların tek merkezde toplandığı 112 Acil Çağrı Merkezi, yeni biriminde deneme çalışmalarına başlandı.

     Isparta Valisi Ali Haydar Öner, gazetecilere yaptığı açıklamada, uygulama ile tüm acil çağrı merkezlerinin tek bir yerde toplandığını kaydetti. Alınan karar doğrultusunda 112 acil çağrı hizmetlerinde Isparta ve Antalya illerinin pilot il seçildiğini ve uygulamanın ilk olarak bu iki ilde başladığını ifade eden Öner, Isparta'da deneme çalışmalarına geçildiğini, eylül ayından itibaren de merkezin tam hizmette olacağını bildirdi.

     Ambulans, polis, itfaiye, jandarma gibi tüm acil numaraların tek telefon numarasıyla ulaşılacağını belirten Öner, ''Hızlı iletişimin yanı sıra aranan kişinin mevkisi de aynı anda ekranda görülebilecek. Çünkü sistem coğrafi bilgi sistemi ile de donatılmış durumda. Kişiyi ve yeri bulmak daha kolay olacak. Arayan kişinin adresi, telefonu ekrana düşecektir'' dedi.
    

    112 Çağrı Merkezi'nin iki ayrı birimden oluştuğunu dile getiren Öner, birincisinin çağrı alma, ikincisinin de alınan çağrıdan yola çıkarak olaya en hızlı şekilde müdahale edilmesi olduğunu kaydetti. 112 Çağrı Merkezi'nde her kurumdan görevli personelin bulunacağını belirten Vali öner, sözlerine şöyle devam etti:

     ''Herhangi biri 112'yi aradığında alıcılar, gelen telefonu açacak. Çağrıyı yapan kişinin telefonu, adres bilgisi koordinatlarıyla ekrana düşecek. Eğer gelen telefon, bir yangın ihbarı içeriyorsa, hemen aynı mekandaki yangın uzmanı devreye girecek.

    Uzmanın önündeki monitörden çağrıyı yapan kişi ve olay yerinin tüm bilgileri güzergahlarıyla ekranda görülecek. Uzman, bir yandan karşıdaki kişiden bilgi alırken diğer yandan da coğrafi bilgi sistemi üzerinden yangına en yakın ekibi tespit edecek.''
    

   112 Acil Çağrı Merkezi Sorumlusu Volkan Gökçe ise, 112'nin Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanan 911 sistemine benzediğini kaydetti. Tüm telefon numaraların birleştirilmesi aşamasında olduğunu ifade eden Gökçe, sistemi 112 ve 154 numaraları üzerinde denemeye başladıklarını belirtti.