Türkiye'nin gül bahçesi olarak bilinen Isparta, son yıllarda ‘mor şölen' olarak adlandırılan lavanta bahçeleriyle de öne çıkıyor.

Lavanta bahçeleri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Geçen yıl yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan Isparta, lavanta turizmi ile yaz ayları şahlanıyor. Türkiye'nin birçok noktasından gelen ziyaretçiler, mor güzellikler içerisinde fotoğraflar çekerek, anı ölümsüzleştiriyor. Ayrıca evlenecek olan çiftler de doğal stüdyo olarak lavanta bahçelerini tercih ediyor.

Isparta'da esnaflık yapan Hüseyin Yazıcı, kasabasını kırsal turizme kazandırmak ve hayallerini gerçekleştirmek için kasabanın en güzel yerinde manzarasıyla büyüleyen 7 bin m2 alana lavanta dikti.

Lavanta bahçesinin kasabada büyük ilgi gördüğünü söyleyen Yazıcı: ''Tam 2 yıl oldu bu projeye başlayalı. Uzun zamandır hayalimdi. Biz de neden bu köyde lavanta yetiştirmeyelim diye düşündük ve hayal ettik. Neden bu düşündüklerimi gerçekleştirip bir adım atmıyorum diye düşündüm.''

MİLLİ EMLAKTAN YER KİRALADI HAYALLERİNE İLK ADIMI ATTI

Milli emlaktan 10 bin m2 yer kiradığını ve 7 bin m2'sine lavanta diktiğini aktaran Yazıcı, 2 yıl önce milli emlaktan kiradığım alana lavantaları diktim. Aşırı ilgi istemediği için bakımı çok zor olmadı.

Yazın çiçekleri açtı, mis gibi koktu buralar. Kasaba halkının da ilgisini çekti. Gençlerin de ilgisini çekti. Çünkü Sav'da ilk yapıyorduk. 2.yıl olmasına rağmen bu yıl ilk hasadı gerçekleştirdik, çok sevinçliyiz. Lavanta; balıyla,  suyuyla, görselliğiyle, yağıyla herşeyiyle değerli bitki. Kasabamda böyle bahçe yaptığım için çok mutluyum ''dedi.

SAV EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILAR OLACAK

Hüseyin Yazıcı “Genç girişimcilere güveneceğiz, Sav'ın artık katma değeri yüksek ürünler üretmesi lazım. Lavanta, özellikle aromatik bitkilerde katma değeri yüksek bir bitki. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de Sav ekonomisine ciddi katkılarımız olacak.Kasabamı kırsal turizme kazandırmak en büyük mutluluğum olacak.” diye konuştu.

YOL VE SU SORUNUMUZ VAR, DEVLETTEN DESTEK İSTİYORUZ

Yol ve su sorunları olduğunu söyleyen Yazıcı, ''Devletimizden bizim gibi üreten gençlerin arkasında olmalarını istiyorum. Burada yol ve su sorunumuz var. Manzara mükemmel. Isparta ayaklarınızın altında. Havası temiz. Kasabaya ulaşım kolay. Görsel olarak Kuyucak'tan iyi konumdayız.''dedi.

AZİMLİ VE ÇALIŞKAN OLURSAK HERŞEY GÜZEL OLUR

Gençlerin azimli ve çalışkan olmaları gerektiğini aktaran Yazıcı şu ifadeleri kullandı: ''Bugünün gençleri yarının yöneticileri olacak. Biz şuan küçük adımlarla küçük hayallerle, somut adımlarla ilerliyoruz. Bizde büyük yerlere gelebilelim. Daha doğrusu biz dediğim ülke olarak, vatan olarak güzel yerlere gelmek istiyoruz. Bu vatanın gerçekten bereketli toprakları var ve çok güzel bir iklimi var. Bu vatan biz gençlere emanet edildi.

Bizim üretmemiz gerekli, sürekli toprakla haşır neşir olmamız gerekiyor. Malum günümüz gençlerinin en önemli sorunlarından bir tanesi de üretim odaklı olmaması. Ve ben onlara da öncü olmak istiyorum. İlham kaynağı olmak istiyorum çünkü gençlerimiz üretmiyor. Yani genelleme konuşuyorum üretenler var onlar ayrı, ben onlarla da gurur duyuyorum. Üretim yapan gençlerden ilham alıyorum zaten. Bizim gibi üretim yapan gençlerin yanında olan herkese teşekkür ediyorum."

Haber: Şükrü Altuğ