Dünya gülyağı üretiminin yüzde 40'ını karşılayan Isparta'da iklim değişikliğine bağlı olarak gül çiçeği alım miktarının geçen yıla göre yüzde 40 daha düşük seyrettiği belirtildi. Geçen yıl sezonda günde 100 kilogram gül çiçeği toplayan üreticinin, şimdilerde 60 kilogram ancak toplayabildiği belirtildi.    

Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, kampanyanın 15 gün önce başlamasına rağmen teslim edilen gül çiçeğinde önemli bir düşüş yaşandığını söyledi. Gül ekim alanlarında ve veriminde bir problem olmadığını ifade eden Çelik, "Bu durum tamamen iklim değişikliği ilgili bir durumdur. Aşırı yağışlar yüzünden gül tomurcukları açamadı.

Açanlar toplandı, teslim edildi. Ancak şimdi aşırı sıcaklar başlarsa açmayan tomurcuklar gece-gündüz açacak. Bu sefer de üreticinin bunu toplamaya zamanı olmayacak." dedi.     Kampanya başlangıcında Isparta genelinde yaklaşık 7 bin ton rekolte beklemelerine rağmen 15 günlük kampanya süresinde yüzde 40'lara varan bir düşüş yaşandığını ifade eden Çelik, önümüzdeki 25 günlük süredeki hava durumunun gül rekoltesinin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacağını kaydetti.

Günlük 3,5 tona yakın çiçek alımı yaptıklarını, Haziran'ın sonuna kadar kampanyanın devam edeceğini kaydeden Çelik, "Ürün geç kaldı. Bu aşamadan sonra aşırı sıcaklar olursa yeterli ürün alınamayabilir. Ekili, dikili alanlar yeterli, üründe var. Yağışlar sebebi ile geç kaldı. Sıcaklar bastırırsa, gece gündüz açar dökülür. Havalar serin giderse Temmuz başına kadar normal alım devam eder. Sıcaklar risk oluşturuyor." diye konuştu.    

 Sadece Gülbirlik'in değil diğer alım merkezlerinde de alımların düşük gittiğini belirten Çelik, yeni ekim dikim alanlarına ihtiyaç olmadığını, mevcut saların yeterli olduğunu anlattı.    Gülbirlik olarak kar amaçlı çalışan ticari bir kuruluş olmadıklarını ifade eden Çelik, geçen yıl 303 kilogram gül yağı üretildiğini ve kilogramının 4 bin 750 ile 5 bin euro arasında satıldığını belirtti. 6 kooperatife bağlı toplam 4 bin 500 üreticinin ürünlerini aldıklarını ifade eden Hasan Çelik, geçen yıl üreticiye 2 milyon 250 bin lira ödeme yapıldığını, bu sene il genelindeki rekoltenin ise 7 bin ton olarak öngörüldüğünü, fiyatın geçen yılın altına düşmeyeceğini kaydetti.

Çelik, Gülbirlik' bağlı 6 kooperatif ve 50 alım merkezinde gül çiçeği alımlarının devam ettiğini belirterek, bunların Kılıç, Senir, İslamköy, Yakaören ve Güneykent'teki fabrikalarda işlendiğini anlattı. Çelik, üreticilerin bu sezonda gül çiçeği alım fiyatını 2,5 lira olarak beklediğinin hatırlatılması üzerine, "20 yıldır gül çiçeği fiyatları alımdan sonra açıklanmakta. Biz gülyağı fiyatlarının dünyadaki satışları belli olmadan fiyat veremiyoruz.

Gülyağı üretimini yaptıktan sonra bunun üzerinden maliyetleri düşeceğiz. Kaça satarsak satalım masrafları düştükten sonra kalanını üreticiye dağıtıyoruz. Yani dünya piyasalarındaki talebi görmeden bir şey demek zor." diye konuştu. Gül üreticisi Durmuş Üresin geçen yıl 2 lira beklentisine rağmen alım fiyatının 1,8 lira olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, bu sezon yüzde 40 rekolte düşüklüğü ile sezonun devam ettiğini söyledi. Üresin, rekoltenin düşük olmasından dolayı alım fiyatının 2,5 liranın altına inmemesi gerektiğini kaydetti.