Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, kutsal topraklara gidecek hacı adaylarını belirlemek için gerçekleştirilecek kura çekimi, Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda yapılacak. Bilgisayar ortamında, basın ve kamuoyuna açık yapılacak kura çekiminde hacı adayları, başvuru yapan 1 milyon 892 bin 724 kişi arasından belirlenecek.

Hac kura sonuçları sorgulama ekranı hac.diyanet.gov.tr'den ve hac kura sonuçları saat 23.00'ten itibaren erişime açılacak. Yani bugün saat 15.00'de başlayacak olan hac kura sonuçları bugün gece saat 23.00'de ilan edilecek.

2017 Hac kesin kayıt tarihleri de Diyanet tarafından açıklandı. Hac kura sonuçlarına göre "Kesin Kayıt Hakkı" elde edenler, 27 Şubat-10 Mart 2017 tarihlerinde "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kayıtlarını yaptırabilecek. Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, kura sırası gözetilerek 16-24 Mart arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak. Hac kayıtlarında şehit ve gazi yakınlarına öncelik tanınacak. Hacca gitmek için müracaat eden şehit yakını, anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazilerin kendisi ve eşlerinin kayıtları ise 16-24 Mart'ta konaklama türüne ait hac ücretini yatırmaları şartıyla il müftülüklerinde yapılacak.

Hacı adayları 31 Temmuz-26 Ağustos tarihlerinde hac yolculuğuna başlayacak ve 5 Eylül'den itibaren de dönüşe geçecek. Son hac kafilesi ise 30 Eylül'de yurda dönecek.

HACI ADAYLARI EĞİTİM PROGRAMLARI: Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının yolculuk öncesi manen ve ruhen hazırlanması gerektiği bilinciyle, il ve ilçe müftülüklerinde nisan ayından son çıkış gününe kadar eğitim ve seminerler düzenleyecek.

2017 HAC ÜCRETLERİ: 2016 yılı için belirlenen hac ücretlerinde Normal Tip Hac Paketi 3 bin 750 dolar, Müstakil Tip Hac Paketi 5 bin 250 dolar ve Otel Tip Hac Paketi ise 6 bin 800 dolar olarak ilan edilmişti.

HAC KURALARI NASIL ÇEKİLİYOR? : Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur’a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.

Hacı adaylarının pasaportları, toplu halde Ankara’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne gönderilir, vizeleri alındıktan sonra uçak biletleri ile birlikte, önceden belirlenen (hangi hacı adayının hangi hava alanından gideceği) hava alanlarına gidilir ve pasaport ve biletler Hacı adaylarına teslim edilir, sonrasında da hava yolu ile hac yolculuğu başlar.