ISPARTA İLK DEFA HAVA KİRLİLİĞİNE DUR DENİLDİ

Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilciliği Başkanı Mustafa Acar: “Isparta"nın çözülemeyen temel sorun hava kirliliğidir”

 

Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilciliği Başkanı  Prof. Dr. Mustafa Acar, Belediye İş Hanı önünde bir basın toplantısı düzenledi. Temiz bir Isparta ve sağlıklı, güvenli bir yaşam için herkese çağrıda bulunan Acar konuşmasında şunları söyledi ”Makine Mühendisleri Odası Örgütlü Sivil bir Meslek Odası kuruluşu olarak yaşadığımız kentin sorunlarını kendi alanında gündeme taşımak, tartışmak, katkı koymak ve halkımızı bilgilendirmeyi önemli bir görev kabul etmektedir.

 

Önümüzdeki günlerde ve aylarda önemli gördüğümüz konularda görüşlerimizi açıklayacağız. Bugün Hava Kirliliği ve diğer kirlilikler konusunda görüşlerimizi açıklıyoruz. Türkiye genelinde değerlendirdiğimizde Isparta İlimizin yaşam için bir çok artıları vardır. Bu alanda katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da çözülemeyen temel sorun hava kirliliğidir. Halkımız her yıl yaşamlarının yarısını kirli hava solumakla geçirmektedir. Bu sorunun birçok nedeni vardır. Kentteki kurum, kuruluş ve kişiler belli ölçülerde sorumludurlar.

 

Isparta ilinin Topoğrafık yapısı bir havza niteliğindedir. Çevresi dağlarla kaplıdır. Yılın 265 gününde hava kirliliğini doğal olarak arttıran İnversiyon olayı gerçekleşmektedir. Hava akışı yeterli olmadığından kışın bacalardan ve taşıt egzozlarından çıkan kirli ve zehirli gazlar bir fanusun içine hapsedilmiş gibi şehrin üzerinde asılı kalmaktadır. Bu nedenle doğal nedenlerden hava kirliliği ilimizde artmaktadır. Isparta İli merkez olarak Türkiye'de birinci dereceden ilçeleri genel olarak ikinci dereceden kirli kentlerdir.

 

Özellikle sisli kış günlerinde Isparta İli üzerinde biriken durgun kirli ve zehirli hava sis nedeniyle yerlere kadar iner. Kışın sisli havalarda dışarıda gezinmek sağlık açısından çok risklidir. Hava kirliliği oranlan günlük ve şeffaf olarak yetkililerce halka sunulmalı, halk bilgilendirilmelidir. Şehir merkezinde belli noktalarda elektronik olarak hava kirliliği oranları yazılarla çok kritik kirlilik varsa cep telefonlarına mesajlarla halkımız bilgilendirilmelidir. Bu şekilde halkın bilgilendirilmesi ve önlemleri açıklayarak da bilinçlendirilmesi sağlanacaktır.

 

Kim olursa olsun kişi, kurum, kuruluşlar bu kentte insan onuruna yakışır sağlıklı yaşam için temiz hava solumak istiyorsak, sorumluluklarının gereğini yapmalıdırlar. Aksi durumda yasalar çerçevesinde bedellerini kesinlikle ödemelidirler.