Meclis'te belediyelerle ilgili tartışma üzerine konuşan İçişleri Süleyman Soylu, belediyelere bütün yönelik denetim başlatılacağını söyledi. Soylu, "Buradan ilan ediyorum, size de söylüyorum: Türkiye'de belediyelerle ilgili özel teftişe başlıyoruz iktidar-muhalefet" diye konuştu.

Meclis Genel Kurulu’nda, “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşülürken AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında belediye başkanlarının istifasının istendiği haberleriyle ilgili tartışma yaşandı. Yasa ve konuşmalarla ilgili söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yolsuzluk yapan, kanuna aykırı davranan her kim varsa, yetkimiz dahilinde, gözünün yaşına bakmayız. Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de iktidar belediyeleri de sıkı bir denetime tabi tutulacaktır'' dedi.

 ‘KİM OLURSA OLSUN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYACAĞIZ’

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakınız, yolsuzluk yapan kim olursa olsun, kanuna aykırı davranan her kim varsa, bu belediye başkanıdır, X’dir, Y’dir, Z’dir, bizim yetkimiz dahilinde, biz gözünün yaşına bakmayız. Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de iktidar belediyeleri de nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler ama o zaman oralardan da ses çıkarmasınlar.”

 ‘DEVLET DENETİMİNİ ORTAYA KOYMALIDIR’

 Soylu, belediyelerin denetlenmesinin kendi görevleri olduğunu belirtti. “Özel teftişe başlıyoruz” diyen Soylu, konuşmasına söyle devam etti:

 “Burası Meclis, biz yürütmeyiz ve birkaç çember içerisinde denetleniyoruz. Belediyeleri de denetlemek bizim asli görevimizdir ve buradan ilan ediyorum, size de söylüyorum: Türkiye’de belediyelerle ilgili özel teftişe başlıyoruz iktidar-muhalefet. Bu, benim görevim, bizim görevimiz.

 Şimdiye kadar yaklaşık iki üç yıldır, dört yıldır Türkiye’nin yaşadığı macerayı herhalde siz benden çok daha iyi biliyorsunuz yani ve nelerle uğraşıldığını ve müfettiş sayımızın nerelere düştüğünü ve bu konuda nasıl adım atıldığını. Bu denetimsizlik de maalesef… Siz bunun için de teşekkür etmelisiniz çünkü siz de ben de biliyoruz ki belediyeler konusunda -CHP’li belediyeler olsun, diğer belediyeler olsun- merkezi idarelerin bu konudaki denetimleri mümkün olduğunca kısıtlıdır. Oysa devlet kendi denetimini ortaya koymalıdır.

Eğer yanlış iş yapan varsa bu açığa çıkar, doğru iş yapan varsa da bu da çıkar; bundan hiç kimse gocunmasın.”