Bugün 19 Mayıs ! Atatürk’ü Anma Gençlikve Spor Bayramı’nın 100.yılını kutluyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, müstevlilere karşı Kurtuluş savaşını başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmıştı. Onun bu hareketi, memleketin makus talihini değiştirecek tarihi bir hamleydi ve   çok önemliydi.

Önemliydi; çünkü 19 Mayıs’ta Samsun’da yakılan istiklal meşalesiyle, toprakları işgal tehlikesi altında kalan Türk  milletinin bağımsızlık ve hürriyet umutları yeniden yeşerecekti. 
Önemliydi; çünkü 19 Mayıs’ta Samsun’da sergilenen dik duruş, daha sonra Amasya, Sivas ve Erzurum’da  alınacak  kararlara ve yurt sathında ortaya çıkan milli heyecana zemin oluşturacaktı.

Önemliydi; çünkü  19 Mayıs hamlesiyle birlikte ortaya çıkan zafer inancı, bir kelebek etkisi yaratarak Anadolu insanını yeniden tek yürek haline getirecek, inanılmaz bir vatan müdafaasını başlatacak ve Cumhuriyetin ilanıyla taçlanacak bir kutlu yolculuğa kucak açacaktı.

Ne mutlu ki şimdi 100. Yılını idrak ettiğimiz 19 Mayıs , Atatürk’ün kendilerine “gençlerimiz”, “gelecek için hazırlanan vatan evlatları” veya “yeni Türkiye’nin genç evlatları” gibi sevgi dolu sözlerle seslendiği gençliğe armağan edilmiştir. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir asır önce ülkemiz için nasıl bir güç kaynağı ve umut ışığı olmuşsa, onun 19 Mayıs’ı armağan ettiği sevgili gençlerimiz de yarınların büyük Türkiyesi için en büyük umudumuz ve güç kaynağımızdır. Hedef kitlesi bütünüyle gençlerden oluşan bir kurum olarak biz bunu görüyor ve gurur duyuyoruz. 

Bu duygular içinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan uğruna  canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, aziz milletimizin ve genç kardeşlerimin “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı”nı içtenlikle kutluyorum.
 
Prof. Dr. İbrahim Diler
Rektör