Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), Antalya Valiliği’nin öncülüğünde Kazakistan Antalya Konsolosluğu, Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hazırladığı Kazakistan’a yönelik sağlık turizmi hedefiyle gerçekleştirilen tanıtım programı tamamlandı. 15 Kazak doktordan oluşan heyetin 4 günlük programında; Antalya ve Isparta’daki hastanelerde inceleme ve bilgilenme gezilerinin ardından son gün de toplantıda biraraya geldiği sağlık ve sağlık turizmi sektör temsilcileri ile tanışıp karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Antalya’da sağlık turizmi ve tedavi organizasyonları konusunda da bilgilendirilen Kazak doktorlar, fiziki ve teknolojik özellikleri, sağlık için en iyi hizmet kalitesi ile tedavi yöntemleri bulunan kamu ve özel hastanelerini çok beğendiklerini ifade ederek ülkelerine döndü.

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Münir KARALOĞLU’nun öncülüğünde sağlık turizmi için Antalya ve bölgesinin tercih edilmesi hedefiyle ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde Kazakistan’a yönelik 4 günlük tanıtım programı hazırlandı. BAKA, Kazakistan Antalya Konsolosluğu, Büyükşehir Belediyesi işbirliği POYD ve Rixos Otelleri’nin destekleriyle gerçekleştirilen programa; Kazakistan’dan kalp ve damar, nöroloji, travmatoloji, onkoloji, kadın hastalıkları, doğum, çocuk, hemotoloji ve romatoloji alanlarından uzman 15 doktor katıldı.

Aralarında Turkistan Merkez Hastanesi Başhekimi KHamza DOSZHANOV, Bölge Kardiyoloji Merkez Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ainur BALABAYEVA, Çimkent Şehri 1 Nolu Hastanesi Başhekim Yardımcısı Aigul SHARIPOVA’nın da bulunduğu Kazak doktorlar, Antalya ve Isparta’nın sağlık kuruluşlarını ve sağlık turizmi potansiyelini yerinde görüp inceleyip meslektaşlarından çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. Havalimanından misafiri olacakları Rixos Beldibi Otel’e geçen Kazak heyet, toplantı salonunda BAKA Antalya YDO Koordinatör Vekili Alaattin ÖZYÜREK tarafından sağlık turizmi potansiyeli, başarılı nakiller ve diğer operasyonlarla gibi sağlık alanındaki çalışmalar hakkında bilgilendirildi.

ISPARTA SAĞLIK KURULUŞLARI ZİYARETİ

Sağlık turizminde kümelenme çalışmasını sağlık kuruluşları, seyahat acenteleri, sigortacılar, hava yolu şirketleri, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve sektörün ilgili paydaşlarıyla sürdüren BAKA’nın yeni tanıtım programına katılan Kazak heyet, programın ikinci günü Isparta’da yeni hizmet binasıyla dikkat çeken Isparta Şehir Hastanesi, Özel Isparta ve Meddem hastanelerini gezdi.

Antalya’dan Isparta’ya giderken Karacaören Baraj Gölü’nde mola verip fotoğraflar çekilen Kazak heyet, ilk inceleme gezisini Isparta Şehir Hastanesi’ne gerçekleştirdi. Kazak doktorları, Isparta Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hüseyin YAVUZ, daire başkanları ve BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah MADENCİ karşıladı. Kısa bir süre sonra açılması planlanan, tek ve 2 kişilik odaları ile yatan hastalara hizmet verecek 750 yatak kapasiteli modern hastane binası gezisi öncesinde Kazak heyete, Isparta’daki sağlık ve sağlık turizmi potansiyeli hakkında bilgi verildi.  Kısa bir süre sonra açılacak hastanenin kapasitesi, sunacağı tedavi hizmetleri, yoğun bakım ve diğer servisleri ile yerleşke hakkında bilgiler verilen Kazak heyete, binayı Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hüseyin YAVUZ gezdirdi. Bina gezisinde, gelişmiş son teknolojiyle donatılmış tıbbi cihazlar, yoğun bakım servisi, ameliyathaneler ile 5 yıldız oteli aratmayacak tek ve iki kişilik hasta odaları gösterildi.

Kazak heyet, Isparta’daki özel hastaneler Isparta ve Meddem’i de ziyaret etti. Özel hastanelerin yetkilileri, fark koyabildikleri alanlarla ilgili bilgilendirmeler yapıp servis ve poliklinikler başta olmak üzere hastaneleri gezdirdi. Konuk heyete, Özel Isparta Hastanesi’nde Prof.Dr. Hakan KAYA, Özel Meddem Hastanesi’nde ise Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim KAPANCI bilgiler verip servisleri gezdirdi. Kazak doktor heyeti, il merkezini gezerken Gülcü İsmail Efendi heykelinde toplu fotoğraf çekilirken yakınlarına hediye etmek üzere gül ürünlerinden satın aldı ve programın geri kalan bölümü için Antalya’ya döndü.

3. GÜN ANTALYA HASTANELERİNDE YERİNDE BİLGİLENME GEZİLERİ

Kazak doktorlar programın üçüncü gününde ise, Antalya’da da bazı kamu ve özel sağlık kuruluşlarında inceleme gezilerinde bulundu. Kazak heyete, Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nde Başhekim Yardımcısı Dr. Hüseyin GÜL, Özel OFM Antalya Hastanesi’nde Başhekim Dr. Cem MUTLU ve Memorial Antalya Hastanesi’nde ise Sağlık Turizmi Müdürü Dr. Aytaç ERTUNA tarafından bilgiler verildi.

Akıllı otomasyon sistemleri, onkolojik tedaviler, organ nakilleri, yoğun bakım, obez hastalara ve estetik yöndeki cerrahi operasyonlar, tedaviler hakkında ayrıntılı bilgiler verilen Kazak doktorların sorularının cevaplandırılmasının ardından hastanelerde kardiyoloji, yeni doğan, yoğun bakım ve diğer servisler gezdirildi. Antalya’da hastanelerin yanısıra sağlık turizminde asistanlık hizmeti veren Remed Asisstance’yi de ziyaret eden Kazak doktorlar, Türkiye’de sağlık turizmi ve tedavi organizasyonu konulu bilgilendirme seminerine de katıldı.

Antalya ve Isparta’nın sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi potansiyelini hakkında bilgilenen Kazak doktorlar, programın son günü de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel hastaneler ile turizm sektörünün temsilcileri ile tanışma ve değerlendirme toplantısında biraraya geldi. Kazakistan Antalya Konsolos Yardımcısı Nariman MELDEBEKOV, Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürü Yardımcısı İlknur S. KÖKER, POYD Başkanı Rixos Downtown Antalya Genel Müdürü Hakan DURAN, BAKA Antalya YDO Koordinatör Vekili Alaattin ÖZYÜREK, hastaneler ve STK’ların temsilcileri konuk heyet üyeleri ile tanıştı, sağlık ve sağlık turizmi potansiyeli hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Kazakistan Antalya Konsolosluğu yetkilileri ile BAKA uzmanlarının eşlik ettiği Kazak doktorlar, Antalya il merkezinde Kaleiçi, Düden Şelalesi gibi turizm değerlerini de görüp alış veriş merkezlerini de gezdi.