-Medeniyetler, Kalkınma Hamlesi ve Doğa Ana'nın izinde 1 gün

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğü'nün, öğrencilerin Isparta'nın tarihi, kültürel, doğal ve sanatsal değerlerini tanımasını, keşfetmesini sağlamak gayesiyle Nisan 2017'de başlattığı 'Keşif Isparta' Projesi'nin bu haftaki durağı XIII. yüzyılda (1224) inşa edilen Ertokuş Medresesi oldu.

SDÜ öğrencileri, I. Alaaddin Keykubat Keykubat döneminde Büyük Selçuklu İmparatorluğu kumandanlarından Mübarizeddin Ertokuş tarafından inşa ettirilen ve anılan dönemde matematik ve astronomi alanında çalışmaların da yapıldığı 'Medrese'de incelemelerde bulundu.

Taş mihrabı ile Anadolu Selçuklu eserlerinin nadir örneklerinden biri olan Ertokuş Medresesi, Isparta'nın anıt eserlerinden biri olarak kültür ve tarih turizmine açık durumda.

-Yeşil başağın 'tane' tutmadan kurumaması için verilen ömür: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel

SDÜ öğrencileri, daha sonra İslamköy'de konuşlandırılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni gezdi.

Demirel'in Ağustos 1949'da 'İnşaat Mühendisi' olarak hayata atılmasından Hak'a yürüdüğü 17 Haziran 2015 tarihine kadar geçen süreçteki mücadelesini, kalkınma hamlesini ve Cumhuriyet'in erdemini belgeleri ile anlatan Müze, Türkiye'nin yakın tarihine de pusula tutuyor.

26 Ekim 2014 tarihinde düzenlenen tören ile ziyaretçilere kapılarını açan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde 6 milyon 300 bin adet materyal bulunuyor.

Keşif Isparta Projesi bağlamında 17 bin m2 yüzölçümlü Külliye'de incelemelerde bulunan SDÜ öğrencileri, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu'dan da brifing aldı.

Siviloğlu, SDÜ öğrencilerine 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yarım yüzyıllık demokrasi, kalkınma ve medeniyet mücadelesinin anlatıldığını bildirdi. 6 bin m2 kapalı alanda 6 milyon 300 bin parça materyalin sergilendiğini belirten Siviloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Özel kütüphanede 46 bin kitap var. 42 bin gazete, dergi vb. eserleri ihtiva eden süreli yayın bulunuyor. 126 bin adet fotoğraf özenle sergileniyor. 8 bin tane teyp ve videokaset araştırmacılar için hazır durumda. 4 bin tablo bulunuyor. Demirel ve Hanımefendi'ye hediye edilen 8 bin parça eşya sergileniyor. 550 halı-kilim ve vb. objeler bulunuyor.

Bizim 'Klasörler Koleksiyonu' adını verdiğimiz 10 bin adet klasör yine Müze'de yer alıyor. Bu klasörler içerisinde tam 6 milyon belge bulunuyor. Bu belgelerin dijital kayıt çalışmalarını sürdürüyoruz. Yakın bir süreçte araştırmacıların kullanımına tahsis edilecek. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ndeki tüm eserler ve daha detaylı bilgiler 'www.demirelvakfi.org' internet sayfasında yayınlanıyor.''

-''7 Renkli Göl''de 1 Gün

SDÜ öğrencilerinin son durağı ise Eğirdir Gölü Havzası oldu. Öğrenciler, gün içerisinde farklı renklere büründüğü için ''7 Renkli Göl'' olarak tanımlanan Eğirdir Gölü'nün eşsiz güzelliğinde kaliteli bir zaman geçirdi.

Eğirdir Gölü, Beyşehir Gölü'nün ardından Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı içme suyu kaynağı

Havza, Kızılırmak Deltası'ndan sonra Türkiye'nin en önemli ikinci kuş cenneti

Zira Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF- Türkiye) verilerine göre Eğirdir Gölü, 454 kuş türünün 225'inin habitatı durumunda.

-Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ''ne muazzam manzara'' demişti

Keşif Isparta Projesi kapsamında SDÜ öğrencileri, 5 Mart 1930'da tapusu Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e armağan edilen Can Ada'yı da gezdi.

Başöğretmen Atatürk, yurt gezileri bağlamında; Kurtuluş Savaşı'nda üstün yararlılık gösteren Isparta'ya da gelmişti. 5 Mart 1930'da tren ile Eğirdir'e gelen Atatürk, geceyi burada geçirmişti. Mareşal Atatürk, Eğirdir Gölü için ''ne muazzam manzara'' tanımını yapmıştı.

O dönemin Eğirdir Belediye Başkanı Süleyman Sukuti Yiğitbaşı ve Belediye Başkan Yardımcısı Hatip Hüseyin Uzun tarafından Eğirdir Can Ada'nın Beratı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilmişti.

SDÜ öğrencileri, Gazi'ye armağan edilen Can Ada'da 2 saat geçirdikten sonra Isparta'ya döndüler.

Keşif Isparta, Nisan 2019'da yeniden start alacak.

img_0010.jpgimg_0020.jpgimg_0024.jpgimg_0053.jpgimg_0095(1).jpgimg_0106.jpgimg_9995.jpg