Özellikle konut alanında özgün-modern mimari ile birçok prestijli projeye imza atan İnşaat Mühendisi Metin Çelik ile daire fiyatları, arsa payları, sektörün mevcut durumu ve geleceği, Isparta’nın müteahhitlik gücü, hepsini konuştuk.
ARSA PAYLARI MALİYETİ ARTTIRAN EN BÜYÜK FAKTÖR
Isparta’da daire fiyatlarını diğer komşu illerle mukayese ederken sağlıklı mukayese yapmanın önemine dikkat çeken Metin Çelik; “Her şehrin kendi coğrafik özelliği var. Depremsel özellikleri var. Rakımdan kaynaklanan ısı farkları var. Antalya’da daire yaparken statik hesaplar farklı, çünkü orada ısı avantajı var. Bütün bunlar maliyeti etkileyen faktörler. Aslında inşaatta maliyeti etkileyen en büyük kalem arsa payıdır. Isparta’da arsa payı bir ara % 50’lere kadar çıkmıştı. Şimdi belediyemiz tarafından tarafında yeni açılan alternatif imar alanları biraz rahatlama sağladı. Bu kapsamda arsa payları ortalama % 40’lara indi. Bu rakamın biraz daha ineceğini tahmin ediyorum.  Bayındırlık birim fiyatlarına göre orta sınıf bir dairenin metrekare birim fiyatı 2 bin liranın üzerinde. Buna arsa payını da ilave ettiğimiz zaman tüketiciyi zorlamaya başlıyor. Onun için diyorum arsa payları makul seviyede olmalı diye.” dedi.
MERKEZDE KALAN ESKİ MAHALLELER KAMU GÜCÜYLE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
Isparta’nın merkezinde kalan eski mahallelerde yeterince arsa olduğuna değinen Metin Çelik; “Aslında eki Isparta’mızda arsa çok. Ancak anlaşamayan onlarca, yüzlerce mirasçı var. Ve giderek mirasçı sayısında artışlar oluyor. Sayı arttıkça anlaşmazlıklarda artıyor. Müteahhitlerin 150 kişiyi bir araya getirerek çözmeleri çok zor. Maalesef eski mahallelerimizde böyle bir handikap var.  Buraya kamu el atmalı. Belediyemiz işin içine girerse, mühendis odaları ve müteahhitlerde yardımcı olursa iş daha kolay çözülür düşüncesindeyim. Böyle bir çalışma olsa hiçbir vatandaşın hakkı yenmeden ortak bir noktada buluşulur düşüncesindeyim” diye konuştu.


ESKİ BİNALARDA DÖNÜŞÜM ŞART
 2000 ve daha öncesi binaların yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Metin Çelik; “70’li ve 80’li yıllardan başlayarak eski binalarda bir dönüşümün yapılması lazım. O günün şartlarında ve o günün teknolojisinde yapılmış eski binalar. Ömrünü tamamlamış ve misyonu bitmiş binalar. Isparta’nın deprem bölgesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Burada hepimize sorumluluklar düşüyor. Çünkü bu eski binalarda insanlar yaşıyor. Akrabamız, eşimiz, dostumuz ve komşumuz yaşıyor. Onun için eski binaları biran önce dönüştürerek yeni ve güvenli binalar yapmak lazım” dedi.
 GAYRİMENKUL FİYATLARI ŞUAN İÇİN ÇOK UYGUN
Gayrimenkul alacaklar için tam zamanıdır diyen Metin Çelik; “Şu anda imkanı olanlar gayrimenkul alsın. Çünkü fiyatlar çok uygun. Şu günlerde tamda konut almanın zamanı.  Piyasada yaşanan sıkışıklık tüketicinin lehine olmaktadır. Elindeki konutları paraya çevirmek isteyen müteahhitler var. Yani şuan daha hesaplı daire alınılabilir” dedi.   
YERLİ MÜTEAHHİTLERE ÖNCELİK TANINMALI
2021 yılında inşaat sektörünün geçmiş yıllara nazaran daha hareketli olacağına vurgu yapan Metin Çelik; “Isparta öğrenci şehri, yani üniversite şehri. Sağlık şehri. Ayrıca Kara Havacılık Komutanlığı buraya geldi ve taşınma süreci hala devam ediyor. Yıllarda beri askeriyemiz var. Bütün bunlar Isparta’nın itici güçleri. Isparta’da böyle bir kamu göçü olunca diğer illerden bazı müteahhitler buraya geldi. Onlara Isparta oluşan talep cazip göründü. Memnun kaldılar veya kalmadılar, bunu yaşayarak öğrendiler. Dışarıdan gelip de burada mağdur olan müteahhit arkadaşlarımız oldu. Aynı şekilde arsa sahiplerinde ve hak sahiplerinde de mağdur olan hemşerilerimiz var. O nedenle arsa sahiplerinin güvenilir müteahhitleri tercih etmelerinde büyük fayda var. Aslında herkes kendi şehrinde çalışmalı. Yapılan işin muhatabı olmalı. Bu da yerli ve milli olmaktan geçiyor. Böyle olunca daha sağlıklı ve daha güvenli yapılar ortaya çıkmaktadır.” dedi.
 TÜKETİCİ EN İYİSİNİ HAK EDİYOR   
Son olarak Isparta’daki müteahhitlik sektörünü değerlendirerek konuşmasını tamamlayan Metin Çelik; “Isparta’da belli bir seviyeye gelmiş kaliteli ve güvenilir arkadaşlarımız var. Mühendisiyle, ustasıyla güçlü ekiplerimiz var. Buna bağlı olarak kaliteli işçilik ve kaliteli malzeme kullanımı var. Yapı sektöründe Isparta güvenlidir. Şunun altını çizerek söylememiz lazım, biz en iyi bildiğimiz iş inşaat diyoruz. Tüketici dişinden, tırnağından arttırdığı parayla ev alıyorsa en iyisini ve en güzelini almak hakkıdır.  Onun için işimizi layıkıyla en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Diğer önemli bir konuda bizim yerli müteahhitlerimiz tamamen yerli esnafla çalışmaktadır. Kazan-kazan ilkesi bizim için çok önemli” dedi.
İbrahim Demirayak