Isparta Valiliğinin destekleriyle SDÜ Tıp Fakültesi tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919′da Samsun’a ayak basmasıyla başlayan Milli Mücadelenin 100. yıl dönümü dolayısıyla sağlık hizmetlerinin ele alındığı bir sempozyum düzenlendi.
“TARİH BİLİNCİ BİLEŞTİRİCİ UNSURUMUZ”
Sempozyumun açış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar, Kurtuluş Savaşı’nda ele alınması gereken en önemli konulardan birisinin sağlık hizmetleri olduğunun altını çizdi. 
Prof. Dr. Koşar, “100 yıl önceki atalarımızın zor şartlarda ifa ettikleri sağlık hizmetlerini anlatmak için yüzüncü yıl dönümüne yaraşır bir sempozyum düzenlemek istedik. Çok uzun yıllar öncesine dayanan Türk tarihi birçok zaferle ve hadiseyle doludur. Tarihimize göz attığımızda, tarihçilerin Malazgirt Meydan Muharebesine ve Miryokefalon Muharebesine ayrı bir önem atfettiklerini görürüz. Milli Mücadelemiz de bu toprakların ebediyen Türk yurdu kalacağını ‘ezelden beridir hür yaşamış ve hür yaşayan bu millete asla zincir vurulamayacağını’ göstermiştir.” dedi.
Gençlerin iyi bir tarih bilincine sahip olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Koşar, tarih bilincinin bu ülkeyi ayakta tutan birleştirici unsurlardan biri olduğunu vurguladı. Milli birlik ve mücadele ruhunun her zaman hissedilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Koşar, Sempozyumun Osmanlı’nın son dönemini, Milli Mücadele sürecini, Cumhuriyet’in ilk yıllarını ve Cumhuriyet dönemi Türk tıbbında yaşanan gelişmeleri kapsayacak şekilde hazırlandığı belirtti.

Açış konuşmasının ardından SDÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Serhat Gürpınar ile Prof. Dr. Nesimi Kişioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumlara geçildi.
Birinci gün oturumlarda; Dr. Öğr. Üyesi Fuat İnce “Milli Mücadeleye ve Milli Mücadele Sağlık Hizmetlerine Genel Bakış”, Prof. Dr. Adnan Ataç “Milli Mücadele(1919-1923) Askeri Sağlık Hizmetleri”, Prof. Dr. H. Kadircan Keskinbora “Milli Mücadele Dönemi Sağlık Hizmetleri ve Diğer Anılası Olaylar”, Dr. Öğr. Üyesi Aysel Başer “Atatürk’ten Günümüze Tıp Eğitimi”, Dr. Öğr. Üyesi Savaş Volkan Genç “Kurtuluşa Giden Yolda Veteriner Hekimler ve Veteriner Hekimlik”, SDÜ Tıp Fakültesi Dönem 2 öğrencisi Mehmet Han Lale “Milli Mücadelede Tıp Okulu ve Tıbbiyeliler” başlıklı konuşmalarını yaptı.

Sempozyumun ikinci gününde “Tıp ve Sağlık Tarihi Araştırmalarında Bilimsel Araştırma Teknikleri Kursu” ve poster sunumları gerçekleştirildi. “Ordunun Sağlığını Etkileyen Önemli Bir Etmen Beslenme, Yiyecek Tedarik Zinciri ve Askerlerin Beslenmesi Sorununa Bakış”, “Türkiye’de Histoloji ve Embriyolojinin Tarihi”, “Türkiye’de Mikroskobun Tarihi”, “İnce Hastalık”, “İlk Türk Kadın Hekimler”, “Milli Mücadele Yıllarında Diş Hekimliği”, “Cephede ‘Bir’ Olabilen Sağlık Neferleri” başlıklı konular ele alındı./İbrahim Demirayak


 

,