Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Pazartesi günü yapılacak Kabine toplantısını işaret etmesinin ardından normalleşmeyle ilgili bazı detaylar netleşti. Buna göre tedbirler için iller 2 hafta izlenecek ve risk durumu değişen kentlerde yeni kararlar alınacak..Ülke genelinde koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen yasaklar 1 Mart 2021 tarihi itibari ile kademeli olarak kalkacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Pazartesi günü yapılacak Kabine toplantısını işaret etmesinin ardından normalleşmeyle ilgili bazı detaylar netleşti. Buna göre tedbirler için iller 2 hafta izlenecek ve risk durumu değişen kentlerde yeni kararlar alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bilim Kurulu çalışmaları Pazartesi kabinenin önüne gelecek. Biz de müzakeresini yapacağız. Mutasyonun hangi illerde, ne durumda olduğuna ilişkin Sağlık Bakanı’mız sunumunu yapacak. Lokantalarla ilgili neler yapmamız gerekir, ne gibi adımlar atarız, otellere varıncaya kadar Pazartesi günü kabine toplantısında karar alacağız” dedi.

İLLERİN KATEGORİLERİNİ NASIL BELİRLENECEK?

Buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda “düşük riskli”, “orta riskli”, “yüksek riskli” ve “çok yüksek riskli” olarak sınıflandırılacak.

Yüz binde 10’un altında vaka görülen iller “düşük riskli”,
Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller “orta riskli”,
Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller “yüksek riskli”,
Yüz binde 100’ün üstünde vaka seyri görülen iller ise “çok yüksek riskli” olarak belirlenecek.

Düşük riskli iller “mavi“, orta risk “sarı“, yüksek risk “turuncu“, çok yüksek risk “kırmızı” ile gösterilecek.

Her il kendi durumunu görerek tedbirleri değerlendirecek ve o ilde yaşayanların kısıtlamalar hakkında önceden bilgilendirilmesi sağlanacak.

HANGİ YASAKLAR KALDIRILACAK?

Belirlenen risk kategorilerinde hangi normalleşme adımlarının atılacağı ve tedbirlerin hangilerinin ne düzeyde kaldırılacağı henüz netleşmiş değil.

Fakat illerin bulundukları bölgedeki durum da bazı tedbirlerin devam etmesini gerektirebilir.

Mesela, bir ilde salgın çok yüksek düzeyde fakat çevresindeki illerde vaka sayıları çok düşük ise, riskli şehre giriş ve çıkışlarla ilgili seyahat kısıtlamaları düşünülebilecek.

Sağlık Bakanlığı 15-21 Şubat tarihleri arasında illerdeki vaka sayılarının nüfusa oranını gösteren haritayı yayımladı.

Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan haritada, 100 bin kişi baz alınarak, her ilde geçen hafta kaç vakanın tespit edildiği açıklanıyor.