Batı Akdeniz Bölgesinde Antalya, Isparta ve Burdur yöresinden 2016 yılında  yaklaşık 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmesinde pay sahibi olan firmalara geçtiğimiz gün Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ev sahipliğinde, Antalya Akra Barut Otelde yapılan bir törenle teşekkür plaketleri verildi.

Gurur gecesinde Isparta'dan da listeye giren firmalar ödüllerini Isparta Valisi Şehmus Günaydın'ın elinden teslim aldılar.

İhracat Yıldızlarımızla  Isparta’ya Ödül Yağdı

Batı Akdeniz'den 2016 yılında  yaklaşık 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmesinde pay sahibi olan Isparta firmaları  Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri   sektöründe ORMA ORMAN MAHSÜLLERİ İNTEGRE SAN VE TİC.A.Ş, Halı sektöründe  BYS TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ , Tekstil ve Hammaddeleri sektöründe   İPLİKSAN ISPARTA İPLİK SAN.AŞ. , Tekstil ve Hammaddeleri  sektöründe   BYS ALPACA CARPET OTO.HAL.İNŞ.TUR.TEKS.SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ, İklimlendirme  Sanayii sektöründe   EMTAŞ ENERJİ ISI SİS.DEMİR İNŞ. ULUSL. TAŞ. SAN. İÇ. VE DIŞ TİC. LTD.ŞTİ.  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektöründe ROBERTET GÜLYAĞI VE ITRİYAT SANAYI LTD.STI., Maden ve Metaller sektöründe METAMAR MERMER GRANIT MADENCILIK SAN.VE TİC.A.Ş.,    Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektöründe KİMO TEKS.KONF.SAN.VE TİC.A.Ş  ve    Su Ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri sektöründe  ŞAHLANLAR GIDA SAN VE TICARET LTD. ŞTİ,    sektörlerinde gösterdikleri  ihracat başarısıyla 2016  ihracat yıldızları ödülü ile ödüllendirildi ve ihracatta önemli bir  başarıyı ilimize taşıdılar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı,   Antalya, Isparta ve Burdur'da 21 farklı kategoride geçen yılın  ihracat yapan başarılı firmalarını  ödüllendiren  Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) tarafından düzenlenen, "İhracatın Yıldızları 2016 Ödül Töreni" ne  başarılı iş adamlarımızla birlikte  Isparta Valisi Şehmus Günaydın katıldı.

Akra Barut Otel'de düzenlenen ödül törenindeki  ilk konuşmacı Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği BAİB Başkanı Mustafa Satıcı  2016 yılında Batı Akdeniz'den yaklaşık 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, 2017 yılının ilk 3 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %  21 arttığı bilgisini verdi.

Çin, Almanya, İran, Ukrayna ve ABD başta olmak üzere bölgeden 151 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Satıcı, ihracatta en önemli sektörlerden birinin yaş meyve ve sebze sektörü olduğunu, Rusya ile yaşanan krizden sektörün ciddi şekilde etkilendiği  ancak krizin aşılması noktasında  ciddi adımlar atıldığı ve her iki ülke için  ticarette  devamlılığın önemi,sektörlerin sıkıntılarının olduğu,özellikle % 15 artış gösteren  madencilikte  ruhsatların uzatılması sorunu  ve 2023 hedefine ulaşmada fuarların önemi konularına değinerek,’’G.Afrika’dan Çin’e sayısız delege ağırlıyor,sektörel toplantılar yapıyoruz.Yetkili mercilere ulaşmada bölgesel birlik çok önemli’’ dedi.

 Isparta'nın ihracatının son 10 yılda 2 kat, Antalya'nın 3 kat, Burdur'un ise 4 kat arttığını söyleyen   ikinci konuşmacı Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise , dünya dış ticareti  %3 daralırken bizde seviyenin aynı kaldığını, Batı Akdeniz ihracatının son 10 yılda harikalar yarattığını  ve bölgenin  Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat artışı gerçekleştirdiğini belirterek , İhracata katkı sağlayan herkese teşekkür etti .  


Ekonomi Bakanlığı tarafından önceki ay  ihracatçıya Türk Ticaret Merkezi konusunda bir destek daha verildiğini  belirten Büyükekşi, "İran'da 4 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir Türk Ticaret Merkezi, Dubai'de, New York'ta, Chicago'da 4 ticaret merkezi açtık. İran'daki Türk Ticaret Merkezinde sadece 120, New York'ta 80'e yakın firma var. Önümüzdeki günlerde Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin, Endonezya ve Kenya'ya da Türk Ticaret Merkezleri açmayı planlıyoruz.Hedef ülkelerde % 75’varan destekle firmalar % 25’ini ödeyecek ve 12 ay orada mallarını sergileyebilecek ve ticaret yapabilecekler. İhracatta 2017 yılını atılım yılı ilan ettiklerini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, ilk 3 ayda ihracatın yüzde 10 arttığını dile getirerek,"2017 hedefi 153 milyar dolarlık ihracat, biz bu rakamın da üzerinde 155 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz . 
22 ihracatcıya yeşil pasaport verdik ve 14.000 ihracatcımıza da yeşil pasaport vereceğiz.Vize problemi olmadan dünyayı dolaşacaklar.Bütçeden verilen destek 1 milyardan 3 milyara çıkarıldı.2017 yılı ihracat adına önemli bir yıl oldu.İhracatçılarımız %20  üyelik masrafı ödeyerek devlet desteği ile firmalarının ürünlerini  pazarlayabilecekler.Biz değişiriz Türkiye değişir’’dedi.

Büyükekşi’nin, "2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hedeflerimiz var. Bunları yapabilmek için huzur, güven ve istikrar çok önemli. Bundan sonraki adımlarımızı bu şekilde atmamız çok önemli.İhracatçılarımız dünyada adım atmadık ülke bırakmayacak"sözlerinin ardından  kısa bir konuşma yapan  Antalya Valisi Münir Karaloğlu ‘’Türkiye’nin geleceği bugünden daha iyi olacaktır’’ dedi.


Programın son konuşmacısı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ulaşım sorunun çözüleceği ve Burdur-Isparta raylı sistemin hayata geçeceği bilgisine de yer verdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:’’  İhracatın artması için tüm imkanlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz,yeni pazarlar bulacağız.35-36 milyardan 150 milyara ulaştık.Hep bu anlayışı benimsedikTürkiyenin kapasitesi artacak.Dünyanın her yerine ulaşmamız lazım.Ekonomi,ticaret,turizm ve kültür müşavirleri atıyoruz.Açılım politikalarını ekonomik iş birliğine dönüştürüyoruz.

Geçen yıl bir düşüş  var,bütün dünyada bir daralma yaşandı.Ekonominin gücünü çok iyi takip ediyoruz,batıdan doğuya doğru gittiğinin farkındayız.İhracatın önündeki engelleri kaldırmak hepimizin görevidir.İş adamlarımız vizesiz engelsiz seyahat yapsınlar.Bir çok ülkeyle serbest ticaret anlaşmasını sağladık ve tüm ürünlerin dahil olduğu tercihli ticaret anlaşmalarını müzakere ediyoruz.Bu açılım sayesinde Latin Amerika,Afrika Kıtası  ve Asya’da bölgesel örgütlerle müzakere yürütüyoruz.AB ile ilgili 16 Nisan’dan sonra 4.müzakere turunu gerçekleştireceğiz.

AB Gümrük Birliği anlaşmasını sağlayacağız.İhracatı artırmak ve ekonomik ilişkilerimiz geliştirmek en öncelikli sorunumuzdur.İşadamları ve büyük elçilerimiz arasında iş birliği sağlanmalı ve turizm müşaviri gibi çalışmalı.Birinci önceliğimiz ekonomik ilişkileri geliştirmek.’’ Konuşmasının sonunda 16 Nisan’da gerçekleşecek refanduma değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ‘’Refarandumda oy kullanacağız,Türkiye prangalarını kırsın .Türkiye’nin önündeki bürokratik engellerin aşılması gerek ‘’ dedi.

Konuşmaların ardından  sektörlerinde  başarı elde eden firmalara  ödülleri  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve diğer katılımcılar tarafından verilirken, Isparta firmaları ORMA ORMAN MAHSÜLLERİ İNTEGRE SAN VE TİC.A.Ş, BYS TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ , İPLİKSAN ISPARTA İPLİK SAN.AŞ. ve BYS ALPACA CARPET OTO.HAL.İNŞ.TUR.TEKS.SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ başarı ödülünü Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın elinden aldı.