Üniversite- sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’nde kurulan Dijital İş Geliştirme Ajansı Teknovol, İnternet Reklamcılığı ve Dijital Pazarlama alanlarında “Google” ile çözüm ortaklığı yapıyor. Ayrıca kurumsal web geliştirme de sağlıyorlar. Şimdi de “Nesnelerin İnterneti” ve “Türkiye’nin Web Master Mutfağı” üzerinde çalışan Teknovol’un Kurucusu SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Yunus Emre Karabulut ile dijital geleceği konuştuk.

Gelecek

“İlham Veren Üniversite” mottosu ile ulusal ve global alanda insana, doğaya, bilim dünyasına değerler üreten Süleyman Demirel Üniversitesi, Göller Bölgesi Teknokenti’nde de gelecek inşa ediyor. Üniversite- sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’nde kurulan araştırma- geliştirme şirketi Teknovol, Dünya’nın En Değerli İlk 10 Kuruluşu arasında yer alan internet arama motoru “Google” ile de çözüm ortaklığı yapıyor. Zira Google, Teknovol’e “Partner” sertifikası verdi.

SDÜ Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan, şu anda Fen Bilimleri Enstitüsü’nde “Sosyal Medya Analiz Aracı” başlıklı Yüksek Lisans Tezi hazırlayan Yunus Emre Karabulut, Teknokent’te Türkiye’nin Webmaster Mutfağı’nın (https://webmaster.kitchen) temellerini attıklarını ve şu an insanların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri şekilde geliştirmeye başladıklarını söyledi. “Nesnelerin İnterneti” olarak açılımı yapılabilecek IOT Teknolojisi ve Yapay Zekâ üzerine çalışan Karabulut ile sizin için “Dijital Gelecek” konuştuk.

2014 Mart’ta SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’nde yazılım üzerine şirket kurduğunu söyleyen Yunus Emre Karabulut, Dijital Çağ’ın 3D Yazıcı- Robot ve Yapay Zekâ’yı da içeren devasa bir umman olduğunu anlattı. SDÜ’de “Teknoloji ve Girişimci Eko- Sistem’i” inşa etmek üzere strateji hazırladıklarını dile getiren Karabulut, şöyle dedi:

Fen Bilimleri Enstitüsü’nde “Duyguları ve Olayları İnceleyen Sosyal Medya Analiz Aracı” başlıklı tez hazırlıyorum. Mart 2014’te SDÜ Göller Bölgesi Teknokent’inde ofis açtık, Teknovol’ü kurduk. Bu bir Dijital İş Geliştirme şirketi. Aynı zamanda yazılım alanında araştırma- geliştirme faaliyetleri gerçekleştiriyor. Faaliyet alanlarımızdan biri de arama motoru optimizasyonu üzerine.

SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’nde hayata geçirdiğimiz çalışmalar sayesinde internet arama motoru Google tarafından “Partner” ilan edildik. Google İş Ortağı bir Ajans olduk. Dijital İş Geliştirme Ajansı yüzü de olan Teknovol için bu önemli bir artı değer oldu. İnternet yazılımından sosyal paylaşım ağları yönetimine kadar genel şemsiyede her alanda faaliyet gösteriyoruz.

Güven

Dijital Çağ’da güven çok önemli bir unsur. SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti bize vergi ve kira avantajı sağlamasının yanı sıra büyük bir güven de veriyor. Zira proje yaptığımız kurumlar, dijital hizmet vericilere karşı tam güven ister. Bize de bunu SDÜ gibi global bir yükseköğretim markası sağlıyor. Bu açıdan SDÜ öğrencisi olduğum için çok mutluluk duyuyorum. SDÜ Teknokenti’nde faaliyetlerimi bir “Girişim Ofisi/Mutfağı”na dönüştürmek istiyorum.”

Yapay Zekâ

Şu anda “Sosyal Paylaşım Ağları’nda Duygu Analizi” başlıklı bir AR- GE çalışması yaptıklarını kaydeden Yunus Emre Karabulut, gelecekte rotalarının ˈˈNesnelerin İnternetiˈˈ olarak tanımlanan IOT olduğunu söyledi. Bunun geniş açıdan düşünüldüğü an “Yapay Zekâ” olduğunu kaydeden Karabulut, hedef rotasını şöyle çizdi:

“SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’nde bir hedefimiz daha var: “Türkiye’nin Web Mutfağı…” Bu alanda büyük açık var. Bir yazılım üzerine çalışıyoruz. İnternet ortamında soru- cevap platformu oluşturacağız. Gelişime çok açık bir alan. Türkiye’de bu alanda çalışan yeterli mühendis yok. Dolayısı ile Türkiye’nin bu alanda kendi Eko- Sistem’i yok. Bunu SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’nde başarmak için fikir geliştirmeye devam edeceğiz.”