Isparta’ nın Gelendost ilçesinin Yenice köylüleri üçüncü şehidini dûalarla bağrına bastı. 

Şehidin cenaze merasimini güzel organize eden Vali Şehmus Günaydın’ a köyüm Yenice adına teşekkür ederim.

Türkiye’mizin köşesi Hakkari' nin Şemdinli ilçesinde güvenlik güçleri ile PKK' lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen Piyade Asker Sercan Kara, doğduğu şehitler bölgesine,   doğduğu toprağına döndü. Rûhu şâd olsun! Kahraman’ımızın  Allah Kabrini pür-nur, mekanını cennet eylesin!. 

Yenice köylüleri , köyüm üçüncü şehidini verdi bu güzel ülkeye.. Vatan sağolsun!.

Öğrencim, Rahmetli Deniz Yüzbaşı’ Uysal, Rahmetli köylüm Deniz Astsubay Sağdur’u nöbetlerinde Gölcükte 1999 ‘da olan depremde şehit olmuşlardı.

Böylece, aynı topraklarda Miryo Kefalon 1176 da; Haçlı ordusuyla savaşarak; 3 şehidimizle birlikte yattıkları bu kutsal topraklarda, Yenice köyü topraklarında binlerce şehidimizin mekanlarında bir birlerine kavuştular.

Tıpkı geçtiğimiz Cuma günü şehidimiz Piyade Asker Kara için cenazeye gelen onbinler sayısında Yenice (Yerce) ovasında (şimdi bir kısmı Eğirdir gölü suları altında kalmış) (aynı sayıda) Haçlılara karşı vatanımızı, Müslümanlığımızı yok ettirmemek için savaştılar.. Özbekistan’dan, Suriye, Polonya, Macaristan, Kafkasya’ dan,  Mısır, Kırım’dan, bir çok Türk’lerin bulunduğu coğrafi bölgelerden Türkler bu bölgeye gelip, Anadolu Müslümanlarına destek için Yenice ovasında Hıristiyanlarla savaştılar.   Sayısız şehit verdik bu ovada.

Anadolu’ nun 61 bölgesinde olan Miryo Kefalon savaşlarının sonuncusu işte bu şehitlerimizin yattığı Yenice köyü sınırları içinde kalan: Eğirdir gölünün kuzay doğusunda, Barla karşısı Keltepe, Kemer, Çukurçayır alanları nda binlerce şehit verdik.

Miryokefalon savaşları Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan ile Bizans imparatoru I. Manuil Komenos arasında, Denizli Çivril Düzbel geçidi yakınlarında başlayıp; bir buçuk yıl süren parçalı, kısım kısım, yer kapmaca savaşların sonuncusu Miryokefalon' da, Çay Bolvadin bölgelerinden başlayıp; Çivril önlerinee kadar devam eder.

Dinar üstünden Uluborlu yönünden, Hoyran gölü kıyısına takiben Yenice Kemer köprüsünden geçip Yenice köyü ovasında yar yar çatışmalar devam eder. Başka bir Haçlı düşman kolu yanlarında eşleri olduğu halde Yalvaç Hüyüklü, Altıkapı, Kırkbaşlar  yapılan savaş çatışmalarıyla devam eder. 

Gelendost Bağıllı, (Bağıllı da: Müslüman şehitlerimizle birlikte ve Haçlı kayıpların yattığı ortak Şehitlik var)  Patlın ovası ile birlikte Eğirdir gölü istikametinden Alanya limanı istikametin den Kudüs’e ulaşma isteğindelerdi. Haçlı orduları eşleriyle birlikte Gelendost Canlar çukuru bölgesinde kıstırılırlar.                                                      

Ortadoks Haçlıların amacı Pisidya ve Sakalassos bölgesinde ki kiliselerde dua edip;Müslümanları yani Selçuklu Müslüman larını yok edip Küdüs’ te kendilerince, yanlarındaki eşlerinden doğacak çocuklarını Kudüste vafrizleyip; memleketleri Avrupa’ ya dönmekti. Selçuklu Sultanı Kılıçaslan ve aslanları buna müsade etmediler.

Anadolu’ dan Müslümanlığı silip, Anadolu’yu Hıristiyanlaştırıp yeniden Hıristiyanlığın doğmasını sağlamaktı amaçları. Yanlarındaki eşlerinden doğan savaşçı ruhuyla çocuklarını ve Hıristiyanlığı korumak sevdasındalardı. Doğan çocuklarına Vaftiz ettirmek: Yeniden- yeniden Hıristiyanlığın doğması demekti onlara göre. Ama başaramadılar. İşte 1176 da yine bir Eylül günü Gelendost-Yenice köyünde geçen son çatışmada çok sayıda şehidimiz bu topraklarda yatmakta.

Cuma günü toprağa verdiğimiz şehidimiz Yeniceli yiğit asker Sercan Kara da 832 yıl önce aynı topraklarda şehit düşen Selçuklu devletinin Sultanı II. Kılıç Aslan’ın aslan askerleriyle yanyana yatıyor artık. 

Bu topraklar da, Yenice köyü bölgesinde; adım attığınız yerde şehitlerimizin mezarlarını görürsünüz. (Irak Abbası kaynakları –Süryani dilinden Fransızcaya çeviren J.B.Chabot Mihali Miçhel Eser 3. Cilt 1905 de Pariste basılmış.1932 de baskı yenilenmiş W.Budge’den çeviri  Ordün.Prof. Dr.Mükrimin  Halil Yınanç  Milli Kütüphane) Yenice koruluğunda, Korudağı (Eğirdir gölü kıyısında) 2. Kılıç aslan’ ın komutanlarından Güldede  -tam tepede-Yenice köylü lerin “Dede” dedikleri savaşçı aslan yatmakta. Aynı bölgede Türbe mevkiinde de yine 2. Kılıçaslanın komutanlarından Erbaş gazi yatmaktadır. Yenice koruluğunun Akdağ köyü, Kilise burnu bölgelerine giden yol ayrımında asırlık meçe ağacının çevresinde metrelerce şehit mezarları vardır. İşte: Bu topraklar, Gelendost Yenice köyütoprakları şehitler bölgesidir.

Araşm: Bayram AYGÜN: Emekli Öğretm-Köşe Yazarı..