3600 aktif üyesi ile birlikte faaliyetlerine devam eden Başmakçı Gülcülük Kooperatifinin ana çalışma alanı yağ gülü yetiştiriciliğidir.

AMAÇ; GÜLCÜLÜĞÜ YAYGINLAŞTIRMAK

Başmakçı İlçe merkezi ve çevre köylerinde üreticinin ihtiyaç duyduğu tarımsal girdileri tedarik ederek gülcülüğü yaygınlaştırmak, üretimini çoğaltmak, pazarlamasını sağlamak amacıyla çalışmalarına devam eden kooperatif bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Başmakçı Gülcülük Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dalgalı şunları söyledi; “Kooperatifimiz kendi bünyesindeki fabrikası ile gülyağı, yağlı gülsuyu, normal gülsuyu ve gülkurusu üretimi yapmaktadır.

Gül hasat döneminde 30 kişinin istihdam edildiği Başmakçı Gülyağı Fabrikası yıllık bin ton gül çiçeği işleme kapasitesindedir.  Son yıllarda mevsim koşullarına göre yıllık ortalama 300 ton gül çiçeği işlenerek mamule dönüştürülmektedir.”

80 KİLO GÜLYAĞI, 100 TON GÜLSUYU ÜRETİLDİ

2017 yılındaki rakamsal verileri ortaya koyarak konuşmasına devam eden Uğur Dalgalı; “Kooperatif olarak 400 üyemiz gül çiçeği yetiştiriciliği yapmaktadır. Kooperatifimizin kendi bünyesindeki 110 dekarlık gül bahçesi ile birlikte toplam 1700 dekarlık dikim alanımız var. 2017 yılında 250 ton gül çiçeği işlenerek 70 kilo gülyağı ve 100 ton civarında da gülsuyu üretimi gerçekleştirerek bölge ve milli ekonomiye 3 milyon liralık katkı sağladık.

2017 döneminde gül üreticisine kilogram birim fiyatı olarak ekolojik gül çiçeği için 10 lira 50 kuruş ödeme yaparken, normal gül çiçeği içinde 9 lira ödeme yaptık ” dedi.

KÖYLERDEKİ İŞGÜCÜ KAYBI GÜLCÜLÜĞÜ OLUMSUZ ETKİLYOR

Gül dikim sahasının çoğaltılması için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Uğur Dalgalı; Köyden kente yaşanan aşırı göç sonucunda tarımsal alanda işgücü sıkıntısı çektiklerini söyledi. Buna bağlı olarak gül dikim alanlarının azaldığına dikkat çeken Uğur Dalgalı; “Köylerdeki işgücü kaybına bağlı olarak azalma eğilimi gösteren gül dikim alanlarında kooperatif olarak hedefimiz; mevcut potansiyel durumu korumak ve kooperatif bünyesinde daha fazla gül dikimi yapmaktır” diye konuştu.

2018 BOL BEREKETLİ ve KAZANÇLI BİR YIL OLSUN

2018 yılı gül çiçeği sezonunu değerlendiren Uğur Dalgalı; “Öncelikle 2018 yılının bütün üretici çiftçilerimiz için bol bereketli ve kazançlı geçmesini temenni ediyorum. Bu sene havaların erken ısınması nedeniyle gül hasat dönemini de erken başlamıştır. İnşallah her şey çok güzel olur” dedi.

KOOPERATİF HAYVANSAL YEM DESTEĞİNDE BULUNUYOR

46 yıldır Başmakçı çiftçisinin hizmetinde olan SS 1 Nolu Tarımsal Kalkınma (Gülcülük) Kooperatifi, üyelerine vade farksız olarak hayvansal yem, gübre ve zirai ilaç desteğinde bulunurken, aynı zamanda makine ekipman ile birlikte hasat döneminde nakit avans desteği de sağlamaktadır. Kooperatif ayrıca piyasa koşullarına göre daha ekonomik şartlarda hayvansal yem desteğinde bulunmaktadır.

Türkiye’de ilk organik tarım uygulamalarının yapıldığı tarımsal kooperatiflerden birisi olan Başmakçı Gülcülük Kooperatifinde 1991 yılından beri organik tarım üretimi teşvik edilmektedir. Bu yönde çiftçiye her türlü teknik destek sağlanmaktadır.

BAŞMAKÇI’DA İŞ ÇOK, AMA İŞÇİ YOK!

12 yıldır Sınırlı Sorumlu 1 Nolu Tarımsal Kalkınma (Gülcülük) Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlık görevi ile birlikte Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Üyeliği görevini de başarıyla yürüten Uğur Dalgalı Başmakçı İlçesi için önemli bir tespitte bulunuyor; “Türkiye’nin birçok yerinde işçi çoktur iş yoktur. Ancak Başmakçıda bu durum tersine iş çok, işçi yoktur.”