CİHAN HABER AJANSI(ISPARTA......... Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni anayasa çalışmalarını desteklediklerini belirterek, ekonomik gelişmenin demokrasi ile atbaşı giden bir süreç olduğunu söyledi.
        Isparta Ticaret ve sanayi Odası(ITSO)’nda düzenlenen toplantıda Haziran 2011 ihracat rakamlarını açıklayan Büyükekşi, son günlerde yaşanan siyasi krizi değerlendirdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin önünde yeni bir anayasa hedefi olduğunu belirterek, “Demokrasi yürüyüşümüzü yeni bir anayasa ile taçlandırmamız gerekiyor. Bunun için insan haklarına saygılı, özgürlükleri genişleten, Türkiye’yi kucaklayan bir anayasaya acilen ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ekonomik gelişme, demokrasi ile atbaşı giden bir süreçtir.” dedi.
        Türkiye’yi 21.yüzyıla başarıyla taşıyacak bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Büyükekşi, yeni anayasanın, ülkede barışı, kardeşliği, birlikteliği tesis etmesi gerektiğini, ayrım yapmaksızın tüm kesimleri kucaklaması gerektiğini belirtti. Yeni anayasanın demokrasi ve insan haklarına saygılı olması gerektiğini ifade eden Büyükekşi, “Yeni anayasa herkesin bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymasını sağlayacak bir sivil bir anayasa olmalı. Türkiye’nin uzlaşmayla sivil bir anayasaya kavuşması ülkemizin refahının artışına büyük katkı sağlayacaktır. Biz TİM olarak başından itibaren yeni bir anayasının gerekli olduğuna inandık. Bu yüzden geçen yılki anayasa değişikliğini destekledik.” diye konuştu.

        'İHRACAT MAYASI TUTTU'
        Anadolu’da ihracat mayasının tuttuğunu ifade eden Büyükekşi, Anadolu’nun dört bir yanının üretim ve ihracatla büyüdüğünü belirtti. Anadolu’nu artık küresel ekonomiye geçtiğini ve bunun sonucunda ihracat, istihdam ve refahın arttığını ifade eden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023’e giderken dünyada hedef pazarlarımızda ülkemizde oluşacak ekonomik pazarları belirledik. Ancak bu çalışmalarımız sadece makro düzeyde olmuyor. TİM olarak hem firmalar hem sektörler hem de iller bazında çalışmalar yapıyoruz. İhracatın tüm bileşenleri tek tek analiz ederek her bir bileşen için özel stratejileri hayata geçiriyoruz. İllerimizin ihracatta katma değer düzeyini artırmak ve il özelinde yapılması gerekenleri belirlemek amacıyla ortak akıl çalışmaları yapıyoruz.”