Barbunyası ile ünlenen Senirkent’e bağlı Garip Köyünde, hasadın son dönemine yaklaşıldı.

2 bin dönüm barbunya ekimi olan köy, bugünlerde adeta çadır kenti andırıyor. 2 bini aşkın tarım işçisinin bulunduğu Garip Köyünde barbunya geçen yıla göre daha kaliteli. Hava sıcaklığının yüksek olması barbunyaya yaradı, hastalık yok denecek kadar az.

MİLLİ EKONOMİYE 16 MİLYON LİRA KATKI

700 nüfuslu köy yaklaşık 4 bin ton barbunya üreterek milli ekonomiye 16 milyon liralık katkı sağlamakta. İstanbul ve Bursa ağırlıklı olmak üzere iç piyasaya pazarlanıyor.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Garip Köyü Muhtarı Salim Çimenkaya rengiyle, aromasıyla, iç beyazlığıyla marka haline gelen barbunyayı kesintisiz 8-10 yıldır ürettiklerini belirterek şunları söyledi; “Barbunyamız ülke genelinde hallerde, pazarlarda talep edilen bir marka haline geldi. Amacımız bunu daha da geliştirerek devam ettirmek. Kaliteyi yüksek tutarak birim alanda daha fazla ürün almak. Bu şekilde sağlıklı olarak sürdürülebilirliği sağlamak” diye konuştu.

TARIMSAL ALTYAPI ÇOK ÖNEMLİ

Üretimin zorluğuna değinen Muhtar Çimenkaya; “Maliyetlerin yüzde yüzü aşması üretimi zorlaştırıyor. O bakımdan tarımsal üretim her şartta desteklenmeli. Bu kapsamda bize devletin banka kredisi değil, tarımsal altyapısı lazım. Özellikle sulama konusundaki destekler çok önemli. Mesela bu alanda maliyetleri azaltabilecek güneş enerji santralleri yapılabilir. Bu sayede sondajlardaki elektrik masrafları daha asgariye indirilebilir” dedi.

BAYRAMPAŞA HALİNİN GÖZDESİ GARİP BARBUNYASI

8 yıldır Garip Köyünden İstanbul Bayrampaşa Haline barbunya çeken tüccar Mehmet Hanifi Uygur, Garip Köyü Barbunyasının yıllar geçtikçe talebi arttığına dikkat çekerek şöyle konuştu; “Öncelikle şunu ortaya koymak lazım, Garip Köyü büyük bir başarıya imza atmaya devam ediyor. Bayrampaşa halinde barbunya denince önce Garip Barbunyası akla geliyor. Gerçekten her yönüyle beğeniliyor. Lezzeti, damak tadı çok güzel. Her geçen gün talep artıyor” dedi./ İbrahim DEMİRAYAK