Diva-Sen Isparta Şube Başkanı Celal ATASOY yaklaşan 3 aylarla ilgili açıklama yaptı:

islam dini geleneğinde üç aylar olarak bilinen, mübarek gün ve geceleriyle bereketli bir maneviyat mevsimi olarak nitelendirilen Recep, Şaban ve Ramazan ayları başlıyor. Ramazan'ın yaklaştığının da habercisi olan mübarek aylardan ilki olan Recep ayı hangi gün olacak? Üç aylar ne zaman başlayacak? 

ÜÇ AYLAR NİSAN AYININ İKİNCİ HAFTASI BAŞLIYOR

İslam dininde üç aylardan birisi olarak kabul edilen Recep ayı, mübarek üç ayların ilk olarak bilinmektedir. Kendisinden bir önceki ay olan Cemâziyelâhir'in son gününün gecesi olan cuma gecesi ise Regaib kandilli olarak kabul edilmektedir. Bu yıl Regaib Kandili 7 Nisan gecesine tekabul ederken, Recep ayının ilk günü ise 8 Nisan olmaktadır. 

ÜÇ AYLARDA NASIL İBADET EDİLMELİ - RECEP AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Recebin ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Regaib, ihsanlar, ikramlar demektir. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesi yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
Hz. Muhammed (S.A.V), Şaban ayına da çok değer verir ve "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.
Bünyesi zayıf olanın, Şabanın 15 inden sonra oruç tutmayıp, farz olan Ramazan-ı şerif orucuna hazırlanması iyi olur. Sağlığı yerinde olan ise, Şaban ayının çoğunu, hatta tamamını oruçlu geçirebilir.

Berat gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesidir. Yani 21 Mayıs bittiği günün gecesidir. Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istigfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı kerim okumalı, Bilhassa ilim öğrenmelidir. En kıymetli ilim, doğru yazılan ilmihal bilgileridir.
Hz. Muhammed (S.A.V), Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:
"Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin (Kadir gecesinin) hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır."

RECEP AYI'NIN ÜÇ AYLAR İÇİNDEKİ ÖNEMİ

Hz. Muhammed (S.A.V), Recep ayına çok değer verir ve "Ya Rabbi, Recep ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.

*Hatta üç aylar için “Recep ayı Allah'ın, Şaban ayı Resulünün, Ramazan ayı da ümmetimin ay'ı" buyurmuşlardır.

*Ayrıca üç ayların fazileti hakkındaki Hadis-i Şerifler ise şu şekildedir;

*Haram aylar, Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharremdir. [İbni Cerîr]

*Recep ayında dokuz gün oruç tutanın günahları sevaba çevrilir. [Gunye]

*Haram aylarda bir gün oruç tutup bir gün yemek çok faziletlidir. [Ebu Davud]

*Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder. [Gunye]

*Receb’de, takva üzere bir gün oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip, “Yâ Rabbi, onu mağfiret et” derler. [Ebu Muhammed]

*Allahü teâlâ, Receb ayında hasenatı kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün tutana Cennetin 8 kapısı açılır. 10 gün tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların affoldu” der. Allahü teâlâ, Nuh aleyhisselamı Receb ayında gemiye bindirdi. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere oruç tutmalarını emretti. [Taberanî]

Hafız Celal ATASOY
Diva-Sen Isp.Şube Başk.
(Kurşuncu Cami İmam Hatibi)
0 545 235 25 32