Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan, yüzde 97'si ithal edilen kağıt ve kağıt ürünleri sektörünün döviz kurundaki artıştan olumsuz etkilendiğini belirterek; “Yerel basın zor durumda.

Hükümetin acilen bu konuda bir çözüm paketi hazırlaması gerekmektedir” dedi. Gazete ve kitap kağıdının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye'de yayıncılar kur krizi nedeniyle ayakta kalma savaşı veriyor. Sektördeki krizin kültürel yaşama yansımaları da endişe uyandırıyor.   Neredeyse tamamı ithal edilen gazete ve kitap kağıdının temini, her geçen gün kurdaki artıştan dolayı zorlaşıyor. 

Önceki haftalarda tonu 750 Euro'dan satılan kağıt, kurdaki oynama ile birlikte 900 Euro'ya kadar yükseldi. Yani önceki haftalarda yayınevlerinin ve matbaacıların 5 bin 250 TL'ye aldığı kağıt, bugün 6 bin 300 lira seviyelerini gördü. 

YEREL GAZETELER ZOR DURUMDA 
Kısa sürede Türk Lirası ile kağıda bin 50 TL zam geldi. Bunun yanı sıra vergilerin de yüksek olması yayınevlerini ve matbacıları ayrı bir külfetin altına sokuyor. Kitap ve gazete satışları ise sürekli azalıyor. Yayınevleri gibi gazeteler de ekonomik sıkıntılardan dolayı zor günlerden geçiyor. Yaygın basında yapan bazı gazeteler başta olmak üzere; çoğu yerel gazete de girdi maliyetlerinin altında daha fazla ezilmemek için mücadele veriyor. Dağıtımcılar da büyük sıkıntılar ile boğuşuyor.

“MAALESEF HİÇ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ GİBİ OLMADI” 
15 Temmuz sürecinden sonra OHAL'in ilan edilmesi ile birlikte ilanlarda doğrudan alım kararının alındığını ifade eden Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan, OHAL'in kalkmasının ardından rahatlayacaklarını ve sevineceklerini düşünürken, kur krizinin patlak vermesinin yerel gazeteleri daha da zor duruma soktuğunu belirtti. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Başkan Karahan; “Maalesef hiç de düşündüğümüz gibi olmadı. OHAL'in kalkmasının ardından bu kez de döviz kuru harekete geçti. 

“YEREL BASIN İÇİN ACİLEN BİR ÇÖZÜM PAKETİ HAZIRLANMALIDIR” 
Gazetelerimizin girdilerinin çoğu dolar üzerinden sağlanıyor. Gazetelerin içinde bulunduğu acı durumdan çıkması için bazı adımlar atıldı fakat bu adımlar da yetersiz kaldı. Burada en büyük görev hükümete düşüyor. Vakit kaybetmeden ivedilikle hükümet yerel basın için gerekli tedbirleri hayata geçirmelidir. Kanada'dan, Ukrayna'dan kağıt ithal ediyoruz. Maalesef Türkiye'de kağıt üretimi yok. Hükümet, bu konuda bir çözüm bir paketi hazırlamalıdır. Yoksa gidişat daha da kötü olacaktır. Çoğu gazete üzülerek söylüyorum ki, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Bizler, konunun önemini ilgili noktalara iletiyoruz. Resmi ilanların artırılması gerekiyor. Kaybedilecek vakit yok artık” dedi. 

“MALİYETLERDEKİ ARTIŞ YÜZDE 40'LARI BULDU”
Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Karahan, konuşmasının devamında, yerel basın piyasasındaki sıkıntıların gün geçtikçe derinleştiğini vurgulayarak; “Gazete ve kitap kağıdı tamamen yurt dışından geliyor. Son zamanlarda yaşanan kur artışı da adeta bu ithalatın ve yerel basın sektörünün kalbine saplanmış bir bıçak gibi oldu. Zira, maliyetlerimiz kısa süre içinde yüzde 30 - 40 oranında arttı. Bizim giderimiz sadece ithal ettiğimiz kağıt değil. Dağıtım için kullandığımız araçların benzini bile sorun. Ek vergi sorununun da aşılması gerekiyor.  Onun için, devletin bir düzenleme yapması gerekiyor. Şu süreçte yerel basın olarak zararı en hafif şekilde atlatmak hepimizin ümididir” dedi.