Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Isparta Şubesi Temsilcilik Başkanı Erol Kökten, Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) hakkındaki kopya iddiaları için, akıllarda soru işreti bırakmayacak bir açıklama yapması gerektiğini belirtti.
     Kökten, yaptığı açıklamada, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) yaşanan kopya skandalının ardından, soruların pratik bir şifre aracılığıyla yüksek net oranlarında çözülebildiği haberleri ile YGS'ye dair ciddi şüphelerin oluştuğunu kaydetti.
     KPSS'deki kopya skandalında halen bir sonuca ulaşılamamış olması, İstanbul'da sisteme müdahale edilerek sadece kız öğrencilerin belirli okullarda sınava alınmış olması ve geçmişte yaşanan kopya skandallarının, YGS üzerindeki artan şüpheleri pekiştirdiğini ifade eden Kökten, ''KPSS'de yaşananlar ile toplumun güvenini yitiren ÖSYM, bu konuya dair acilen bir açıklama getirmelidir'' dedi.
     Kökten, ÖSYM'nin yaptığı açıklamaların ise akıllardaki soru işaretlerini artırdığını belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     ''Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması ve kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde yanıtların alınabileceği ve basının geniş katılımıyla oluşturulacak bir basın toplantısı acilen gerçekleştirmelidir.
     Bu nedenle, yeri ve zamanı önceden duyurulmuş ve kamuoyunun bilgisine açık şekilde konuya ilişkin uzmanların, eğitim alanında faaliyet gösteren sendika temsilcilerinin katılarak sorularını sorabilecekleri biçimde düzenlenmiş bir basın toplantısı gerçekleştirilmelidir. Söz konusu 'şifre yöntemi' birilerine servis edilmişse, adayların tek tek kendi kitapçıklarını görmesinin hiçbir anlamı olmayacak ve bu iddiaları ortadan kaldırmayacaktır. Dolayısıyla ÖSYM, tüm kitapçıkları adayların T.C. numaraları gizli tutularak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Adaylara dağıtılan diğer kitapçıklarda da şifreleme yöntemiyle doğru sonuç alınıp alınamadığı açısından net bilgiler verilmelidir.''
     Eğitim Sen olarak iddiaların titizlikle araştırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için belirttikleri adımların acilen atılması gerektiğini vurgulayan Kökten, iddiaların açıklığa kavuşması için her türlü girişimde bulunacağını bildirdi.