Serada Gül üretimine başlayan Özcan TKDK yetkililerine verdiği demeçte kendisini tanıtıp gül üretimi hakkında bilgi verdi.

 Özcan ifadelerinde “1975 Bursa doğumluyum, evli ve 2 çocuk annesiyim. Çocukluğumdan beri doğaya ve çiçeklere karşı bir ilgim vardı. Hobi olarak yaptığım bu uğraşı profesyonel hale getirmek için araştırmalara başladım. Kesme çiçek yetiştiriciliği kursuna katıldım ve sektörle ilgili araştırmalar yaptım. Sonuçta önemli bir ticari değere sahip bu sektörde tam otomasyonlu sera kurarak yatırım yapmaya karar verdim.”

TKDK ile yolculuğunuz nasıl başladı?

“Yatırımım teşvik ve destekleri araştırdım. TKDK’nın bu sektörde yüzde 65 gibi büyük bir oranda hibe desteği verdiğini öğrendik. TKDK Isparta İl Koordinatörlüğüne gidip detaylı bilgi aldıktan sonra proje hazırlıklarımıza başladık. Daha sonra 2,9 milyon TL bütçeli projemizi TKDK’ya sunduk. 8 ay gibi bir sürede projemizi tamamlayarak 1,6 milyon TL hibe desteği aldık. Seranız hakkında teknik bilgi verir misiniz? Seramız 7,5 dekar büyüklüğünde tam otomasyonlu bir seradır. Bu alanın 7 dekarında üretim yapılmakta olup kalan alanda ısıtma, gübreleme, sulama sistemleri ile paketleme odası bulunmaktadır. Bitkinin yetişmesi için gereken optimum sıcaklık ve nem değeri otomasyon sistemine dahil olan sensörlerle yönetilmektedir. Yıl boyunca kesintisiz üretim hedefliyoruz.

 Üretiminiz hakkında neler söylemek istersiniz?

Meteoroloji Alarm Veriyor Kış Kapıya Tekrar Dayandı Meteoroloji Alarm Veriyor Kış Kapıya Tekrar Dayandı

 Üretimimize yerli ve ithal 45 bin fide dikimiyle başladık. Her şey yolunda giderse yıllık 1 milyon dal kesme gül çiçeği hasadı hedefliyoruz. Ürünlerimiz hem iç pazarda satılacak hem de ihraç edilecektir. Yaklaşık 15 kişiye istihdam sağlıyoruz. Kurduğumuz sera ile yörede yaşayan çiftçilere örnek teşkil ettiğimizi düşünüyorum. Yüksek kurulum maliyeti zamanla elde edilen kaliteli ürünlerle telafi edilecek. Daha az emekle daha yüksek getiri sağlandığına tanıklık edeceklerdir. Bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi yöre halkına aktararak devletime olan vefa borcumu bir nebze olsun ödemek istiyorum.” İfadelerini kullandı.