Kara para aklama suçlarına ilişkin tartışmalar Türkiye gündeminden düşmüyor. CHP'li Vekil Özgür Karabat, konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Karabat, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergi kaçakçılarına yönelik herhangi bir çalışma yürütmediğini ve uluslararası kartellerin pos cihazları ve paravan şirketler aracılığıyla milyarlarca dolarlık kara parayı akladığını iddia etti.

Karabat'ın açıklamaları şu şekilde sıralandı:

  1. Mehmet Şimşek'in küçük vergi mükelleflerine yönelik takibi başarı olarak sunduğunu ancak vergi kaçıranlara karşı herhangi bir mücadele yürütmediğini belirtti.

  2. Enflasyonun talep kaynaklı olduğunu iddia eden Şimşek'in asgari ücrete ara zam yapmayacaklarını açıkladığını ve emeklilerin zaten gözden çıkarıldığını ifade etti.

  3. Hükümetin 2024 yılında 2,6 trilyon TL bütçe açığı hedeflediğini ve bu açığın kapatılmasının vatandaşların alışverişlerine göstermelik takip ve araç satışlarıyla mümkün olamayacağını vurguladı.

    Isparta'da Onlarca İnsan Yola Döküldü Isparta'da Onlarca İnsan Yola Döküldü
  4. Şimşek'e çağrı yaparak Sayıştay'ın önünü açması gerektiğini ve Sayıştay raporlarındaki tespitlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

  5. Sayıştay raporlarına göre çeşitli bakanlıkların kayıp milyarlarca lirasının izini sürdü. Örneğin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 67.828 konutunun kayıp olduğu belirtilirken, AFAD'ın 10 milyar TL üzerindeki sermaye transferinin nereye gittiği soruldu.

  6. Özellikle kamu kira sözleşmelerinin incelenmesi gerektiğini ve AKP'li belediyelerin çoğunun borca batık olduğunu vurguladı.

  7. Varlık Fonu şirketlerinin Sayıştay tarafından incelenmesinin engellendiğini ve bu sayede kamu kurumlarındaki yağma düzeninin örtbas edildiğini belirtti.

  8. Vakıfbank'ın 2021'deki kambiyo zararının 24,3 milyar TL olduğunu ve diğer kamu bankalarındaki batıkları sık sık gündeme getirdiğini ifade etti.

  9. Şimşek'e, gerçek anlamda bir vergi takibi ve bütçe tasarrufu yapması için gerekli adımları atması çağrısında bulundu

Haber Merkezi