1 Nisan 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek bu düzenlemeye göre, kredi kartı ile yapılan nakit çekim işlemlerinden kesilecek tutarın miktarı katlanarak artacak.

Pandemi sonrası dünyayı etkisi altına alan enflasyonla mücadele kapsamında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz artırımı ve kredi daraltma hamlelerini uygulamaya başladı. Bu kapsamda kredi kartı faizleri de artırıldı.

Haziran ayında, kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami faiz oranı yüzde 3.66'ya sabitlenmişti. Ancak, yeni alınan bir kararla bu oran yüzde 5'e çıkarıldı.

Yüzde 100 Faiz İndirimli Krediler Yolda Yüzde 100 Faiz İndirimli Krediler Yolda

Ayrıca, nakit avans çekimlerinde de yeni bir sınırlama getirildi. Bankaların, nakit avans işlemlerinde uyguladığı azami akdi faiz oranı yüzde 5 olarak belirlendi.

Kredi kartı kullanımını kısıtlamak amacıyla asgari ödeme planı üzerinde de değişiklikler yapıldı. 25 bin liranın altındaki kartlar için asgari ödeme oranı yüzde 20 iken, 25 bin lira ve üzeri limitli kartlar için bu oran yüzde 40 olarak belirlendi.

Tüm bu düzenlemelerle birlikte, kredi kartı borçlarının asgari ödeme tutarını üç dönem art arda zamanında ödemeyen müşterilerin kartları kullanıma kapatılacak. Asgari tutarın 30 gün içinde ödenmemesi durumunda ise bankalar, bazı müşterilerin kredi kartlarını nakit avans kullanımına kapatabilecek.

Özetlemek gerekirse, yeni düzenlemelerle birlikte kredi kartı işlemlerinde faiz oranları artarken, asgari ödeme tutarları da yükseltildi. Bu değişikliklerle birlikte kredi kartı kullanımında önemli kısıtlamalar getirildiği görülüyor.

Haber Merkezi