Dünyanın kuruluşundan bu yana edebiyat dünyasında hangi ırk, hangi renkten, inancı ne olursa olsun insanların içerisinde çocukların yeri bambaşkadır. Yerli ve yabancı şair ve yazarlar dünya çocuklarını memnun edebilmek için adeta yarış halindedir. Kimi çocuk şiirleri, kimi fıkralar, kimi masallar, kimileri de okul piyesleri hazırlayarak onlarında oyuncu olabilmelerini sağlamış ve karakterlerine göre de roller üstlenmişlerdir. Kimileri de karikatür çizerek yüzündeki gülücüklere odaklanmışlardır.

Bazı tiyatrocularda palyaço kılığına girerek adeta çocuksu hareketlerle onlardan biri olmaya çalışmaktadırlar, bazı açılışlarda da görülmektedir.

Masal kime söyleneceği aslında niçin anlatıldığı apaçık ortadadır. Bazen büyükler istenmeyen hikayelerden, palavralardan bıktıkları için, o ortamı yaratanlara bana gazel okuma,bana masal anlatma ben çocuk değilim diyerek tepkisini dile getirmeye çalışmaktadırlar. Masal elbette yeni doğmuş bebeğe anlatılmaz, hele yaşlılara hiç anlatılmaz, çünkü masal genelde büyüklerimizden dinlenir. Bazı yaşlılarımız kitap okuyamadıkları için kulaktan dolma masallarla çocuklarını uyutmuşlardı.

Ülkemizde masal yazarlarımız bulunsa da bazı yabancı yazarların yazdıkları masalları yayımcılar tercümanların çevirmesiyle, editörlerine de mizanpaj, tasarım yaptırıp basarak okuyucu kitlesine ulaştırmaktadır. Çünkü her masal genelde çocuklara hitap ettiği için yazarının yerli veya yabancı olması pek önem arz etmese de aile büyüklerinin tercihi yine yöre ve ülke çıkarlarını ön planda tutmaktır. Tabi ki bazı yabancı yazarların masalda ki kahramanlarının anlaşılması güç olamakta, anlatan kişiye çocuklar da soru yöneltebilmektedir.

Isparta'da nöbetçi eczaneler (27 Nisan cumartesi ) Isparta'da nöbetçi eczaneler (27 Nisan cumartesi )

Masal niçin anlatılır cümlesine biraz daha açıklık getirmek gerekirse bunu çocukların gelişmesini ön plana koyarak onların yeni yeni abalayıp, çabalayıp konuşmaya başladığında onların hoşnut olacağı her şeyi göz önünde bulundurarak, oyuncaklarıyla baş başa kaldıklarında sıkıldığını ve uykusunun gelme vaktinin de yaklaştığını fırsat bilerek, çocuğu kucaklayıp bağrımıza basarak veya rahat edebileceği bir yere yatırarak göz göze geldiğinizde .Yavrum uyusun da tez büyüsün ben ona en güzel masalları anlatacağım şimdi deyip kendinize iyice odakladık tan sonra bir varmış bir yokmuş deyimleriyle giriş yaparak konu içeriğini de sıralayarak ezberinizde ki masalı anlatırsınız .

Çocukların yaş sıralamasına göre masal seçmeniz tabi ki daha yararlı olur. Çocukları korkutacak masallardan da sakınmalıyız. Önü kötülükle başlayan masalların sonu mutlaka iyilikle bitmeli. Çocuk masala tepki veriyorsa o masalı değiştiriniz ve onunla birlik olunuz. Bu benimde hoşuma gitmedi sana iyisini anlatacağım diye de umut veriniz. Masal çocukların vazgeçilmez dünyasıdır. Güzel masal dinleyen çocuğun rüya alemi de güzel olur. Korkunç şeyler duyduğunda uykusunun ortasında sıçrayarak veya ağlayarak uyandığına şahit olursunuz. Çocuklar masallardan bıkmaz ama eğer dinlemek istemezse uykusu da yok demektir onları da ancak onlar için hazırlanan çizgi filmler oyalayabilir.

Duygularımızı fazla dağıtmadan dünya tatlılarını hoşnut edebilmek için Çocuklara Masallar kitabımın içeriğine dalmanın vakti gelmiştir diyorum. Hoşça kalın.

ZEKİ ÇELİK TÜRKİYE İLİM EDEBİYAT ESERLERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ ISPARTA İL TEMSİLCİSİ,

GBYŞ Derneği, Zekice Kültür ve Sanat evi kurucusu.

TÜM SAN DER Tüm sanatçılar Eğitim, Kültür ve Dayanışma derneğinin Isparta ve Burdur Başkanı.