Yatırımcılar için mevduat, şu an için en cazip yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Mevduat faizlerindeki yükselişle birlikte, 1 milyon Türk Lirası mevduat yatırımının aylık getirisi 60 bin TL'ye kadar ulaştı.

En Yüksek Faiz Oranı Ne Oldu?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'ın verdiği bilgilere göre, bankaların şu anda yüzde 60'a varan mevduat faizi sunduğunu belirtti. Devlet bankaları ise yüzde 60 civarında mevduat faizi veriyor. Eğer döviz dönüşümlü KKM hesaplarından TL mevduata dönüş olursa, bu oran yüzde 75'lere kadar çıkabiliyor. Bankaların KKM hesaplarını azaltma hedefi, yüksek faiz oranları vermelerine neden oluyor.

Faizlerdeki Yükselişin Asıl Nedeni Ne?

Faizlerdeki bu yükselişin arkasında, Merkez Bankası ve BDDK'nın getirdiği regülasyonlar bulunuyor. Bankaların ticari kredi genişlemesi sınırlandırıldığı için, daha fazla TL bulma ihtiyacı doğduğundan, mevduat faizlerini yükseltiyorlar. Bankalar, daha fazla ticari kredi yaratabilmek adına politika faizinden yüksek mevduat faizi veriyorlar.

Artışlar Devam Eder Mi?

Muhammet Bayram'a göre, bankalardaki mevduat faizlerindeki artışlar devam edecek. Merkez Bankası faiz artırmasa dahi, bankaların ihtiyacı olan para daha da fazlalaşacak. Bu nedenle bankalar, piyasadan daha fazla para toplamak isteyecekler ve yüksek faiz oranlarıyla yatırımcılardan para toplamaya devam edecekler.

1 Milyon Lirası Olan Ne Kazanıyor?

Şu anda 1 milyon TL'si olan bir kişi, yüzde 60 faiz oranı ve 32 gün vade ile vergi düşürüldükten sonra net 55 bin TL kazanıyor.

Fahiş Fiyat Artışlarına Yeni Tedbirler Fahiş Fiyat Artışlarına Yeni Tedbirler

Altın, Borsa ve Dövize Göre En Cazip Mevduat Mı?

Şu anda en fazla gelir getirici yatırım aracı Türk Lirası mevduatı. TL mevduatlar, reel faiz vermeye başladı. Yüzde 60 faiz oranı dikkate alındığında, sene sonu enflasyonun yüzde 40'lar düzeyinde olması bekleniyor. Yatırımcılar, parasını TL mevduatta değerlendireceklerse daha kısa vadede parasını değerlendirmeli, 32 gün vade yapılırsa 32 gün sonrasında daha yüksek bir faizden parasını tekrar değerlendirme fırsatına sahip olur. Yatırım stratejisi olarak, ağırlık TL mevduatta olmalıdır. İkinci yatırım aracı olarak borsa ve altın arasında risk iştahına göre tercih yapılabilir. Son olarak dövize yatırım yapılabilir, fakat döviz bu sene enflasyonun altında getiri sunacak şeklinde değerlendiriliyor.

Haber Merkezi