Microsoft, kullanıcıların bilgisayarlarını en iyi şekilde kullanmalarını sağlayan yeni özelliklerle Windows 11'i sürekli güncelliyor. Ancak, teknoloji devi aynı zamanda mevcut bazı özellikleri sona erdirdi. İşte Microsoft'un 2023'te kullanımdan kaldırdığı 5 Windows 11 özelliğine hızlı bir bakış.

WordPad

Windows 95 ile 1995 yılında tanıtılan WordPad, birçok on yılda birçok güncelleme alan bir metin düzenleyicisidir. Ancak uygulama en son Windows 8 için güncellendi ve Microsoft o zamandan beri onu görmezden geldi.

Bu yılın eylül ayında, teknoloji devi "WordPad'in artık güncellenmeyeceğini ve Windows'un gelecekteki bir sürümünde kaldırılacağını" duyurdu ve kullanıcıların .rtf ve .doc gibi zengin metin belgeleri için Word'a geçmeleri gerekecek.

Posta ve Takvim

Microsoft, Mail ve Calendar uygulamalarını yavaşça terk ederek yeni bir Outlook uygulamasını tercih ediyor. Bu uygulamalar şu anda amaçlandığı gibi çalışıyor olsa da, kullanıcılara Outlook istemciye geçmelerini isteyen bir uyarı penceresi gösteriyorlar. Microsoft'a göre, 2024'te gönderilecek Windows 11 cihazları, varsayılan posta uygulaması olarak yeni Outlook'u içerecek, ancak geçiş yapmak istemeyenler Microsoft Mağazası'ndan Windows Mail ve Calendar uygulamasını indirip kullanabilirler, ancak bu seçenek 2024 sonuna kadar geçerli olacak.

Windows İpuçları

Windows İpuçları uygulaması, birçok kişi için yeni Windows özelliklerini kontrol etmek için gittiği yer olmuştur. Ancak teknoloji devi geçen ay 'İpuçları' uygulamasının Windows 11'in gelecek bir sürümünden kaldırılacağını duyurdu. Uygulama ilk başta popüler olmasa da, en son Windows özellikleri hakkında bilgi edinmenin kolay bir yolu olarak hizmet verdi. Microsoft, bunun yerine 'Yardım Al' uygulamasıyla değiştirileceğini söylüyor; bu uygulama, aradığınız bilgileri hızlı bir şekilde aramanıza ve bir sorunla karşılaşırsanız bir destek temsilcisine başvurmanıza olanak tanır.

Windows Konuşma Tanıma

Windows Vista'da 2006 yılında tanıtılan Microsoft, Konuşma Tanıma aracının artık desteklenmeyeceğini duyurdu. Yakında, şirketin iddiasına göre daha doğru olan Windows 11'deki zaten bulunan 'Ses Erişimi' özelliği tarafından değiştirilecek.

Windows 10'da Ses Erişimi uygulaması şu anda eksik olduğu için Microsoft, kullanıcıların Konuşma Tanıma aracını kullanmaya devam etmelerine veya bunu gelecekte Windows 10'a taşımalarına izin verebilir.

Cortana

TECNO Türkiye'de satışa sunuldu TECNO Türkiye'de satışa sunuldu

Bu yılın haziran ayında Microsoft, Halo'dan esinlenen ses asistanı Cortana'yı sonlandıracağını duyurdu. İlk olarak Windows Phone 8.1 için 2014 yılında piyasaya sürülen dijital ses asistanı, daha sonra Windows 10'a taşındı ve Microsoft Office gibi uygulamalarda da görüldü.

Ancak, Windows 11 ile Microsoft, Cortana'yı görev çubuğundan kaldırmaya ve bunu bağımsız bir uygulama olarak sunmaya karar verdi. Şimdi, Cortana sadece hatıralarımızda ve Outlook mobilde var.