Deprem Uzmanı Moriwaki, Kayseri'de Tsunami Uyarısında Bulundu

Kayseri, 2 Şubat 2024

Japonya'nın önde gelen deprem uzmanlarından Moriwaki, Kayseri'de düzenlenen 1. Deprem Farkındalık Paneli'nde Türkiye'ye tsunami uyarısında bulundu. Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay hattının dünyanın en büyük ve aktif fay hatlarından biri olduğunu vurgulayarak, bu fay hattının Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağladığını ifade etti.

Panelde konuşan Moriwaki, "Bu bölge, depremlerin sıkça meydana geldiği bir fay hattıdır" dedi. Ayrıca, depremlerin ardından tsunamilerin de oluşabileceğine dikkat çeken uzman, şu açıklamalarda bulundu: "Deprem nereye yakın olursa, orada daha büyük bir tsunami olabilir. Örneğin Kıbrıs'ın Güneyinde bir deprem olursa, Akdeniz'de tsunami riski ortaya çıkabilir. Denizin içindeki bir deprem, tsunamiye neden olabilir. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinde genellikle 1 metre yüksekliğinde tsunaminin oluşabileceğini söyleyebiliriz. Ancak, denizin bazı derinliklerinde depremle birlikte kayma oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami riski ortaya çıkabilir."

Moriwaki'nin uyarıları, Türkiye'nin deprem riski altındaki bölgeleri için önemli bir bilgilendirme niteliği taşırken, paneldeki bilgilerin toplumda deprem farkındalığını artırmaya yönelik bir adım olduğu vurgulandı. Deprem ve tsunami konularında daha fazla bilgi almak isteyenler, yerel otoritelerin ve uzmanların önerilerine kulak vermeye devam etmelidir.

Rektör Çatal, Öğrencilerle 90’lar Partisinde Eğlendi! Rektör Çatal, Öğrencilerle 90’lar Partisinde Eğlendi!

Haber Merkezi