Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Göller Bölgesi Teknokentte bulunan VRPsiko markası adı altında psikolog, psikiyatrist ve psikolojik danışmanların kullanıma sunulacak uygulama, “hand tracking (el izleme)” niteliği bulunan ilk yazılım olma özelliği taşıyor.

Psikolojik danışmanlık süreçlerinde yeni bir çağı başlatacak uygulama hakkında bilgi veren Ali Yasin Kafes, şunları kaydetti: “Ülkemizde, psikolojik danışmanlık süreçlerinde pek de yaygın olmayan sanal gerçeklik teknolojisi kullanımını meslektaşlarıma uygun bir maliyetle ulaştırmayı amaçlıyoruz. 2022 Aralık ayında KOSGEB ARGE İnovasyon programına yaptığımız başvuru KOSGEB tarafından desteklenmeye uygun görüldü ve hemen çalışmalara başladık. 2023 Yılı Ocak ayında ise Göller Bölgesi Teknokentinde kendi şirketimi kurarak proje kapsamında yazılım geliştirmeye başladım. “Öğrenme her zaman ortam ile bağlantılıdır” prensibi ile yola çıktığım bu projede, kişilerin danışmanlık süreçlerinde meslektaşlarım aracılığı ile fayda sağlamaları önceliğimdir.”

Psikolojik danışmanlık süreçlerinde sanal gerçeklik kullanımının daha çok fobi çalışmaları etrafında toplandığını söyleyen Kafes, geliştirilen yazılımın sadece fobilerde değil “depresyon”, “kaygı bozuklukları”, “cinsel bozukluklar”, “uyku bozuklukları” ve “OKB” gibi birçok durumda kullanılabileceğini belirtti.

Isparta'da Alkollü Sürücüler Denetimlerde Yakalandı Isparta'da Alkollü Sürücüler Denetimlerde Yakalandı

Uygulamanın geniş bir yelpazede kullanım olanağı sağlayacağını kaydeden Kafes, “Psikolojik danışmanlık süreçlerine dâhil olmak isteyen kişilerin ortalama %70’inde rahatlıkla uygulanabilecek. Yine dünyada alanda geliştirilen uygulamalara bakıldığında “hand tracking (el izleme)” özelliği bulunan ilk yazılımdır. Kullanıcıların ve uygulayıcıların kolay kullanımını sağlamak adına sanal gerçeklik gözlüğüne ait olan kumandaların kullanımı ortadan kaldırılarak kişinin kendi elleri ile program içerisinde etkileşime girmesi sağlanmıştır. Yazılımın ilkleri taşıyan bir diğer özelliği ise tüm sahne seçeneklerinde interaktif bir katılım gerektirmesidir. Yani kişilerin sahne içinde hareket edip etkileşime girmesi sağlanmıştır. Ülkemizde de hem sahne içeriği olarak hem de geniş kitlelerin kullanımına sunulması özellikleri ile ilktir.” dedi.