Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamalarla bu konuda merak edilen detaylar ortaya çıktı. İşte sandık görevlisi olma süreci ve başvuru ile ilgili bilgiler:

Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?

Yerel seçimlerde sandık görevlisi olmak isteyenlerin başvuruları YSK'ya değil, ilgili seçim kurullarına yapılır. Parti temsilcileri ise YSK'ya başvurarak sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri bildirirler. Bu başvuruların internet üzerinden değil, ilgili seçim kurullarına şahsen yapılması gerekmektedir.

Seçim gününde sandık kurulunda görev alabilmek için ikametgah adresinize göre ilgili seçim kurulu başkanlığına başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurular genellikle seçimden birkaç ay önce açılır.

Sandık Görevlisi Son Başvuru Tarihi

Bim İndirim Günleri Yarın Başlıyor Bim İndirim Günleri Yarın Başlıyor

YSK'nın yayımladığı seçim takvimine göre, sandık görevlisi başvuruları son olarak 24 Şubat Cumartesi gününe kadar seçim kurullarına yapılabilecek.

Sandık Görevlisi Başvuru Şartları

Seçimde sandık başında görev almak isteyenler için genel olarak şu şartlar aranmaktadır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak,
  • Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak.

Başvuru yapan kişiler için seçim kurulu tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmaları zorunlu olabilir. Eğitimin ardından sandık görevlisi olarak atama işlemlerinin yapılması beklenmektedir.

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.