SEÇİMİN ARDINDAN… ( 2 )

                TÜRKİYE – ISPARTA – EĞİRDİR

     Eğirdir’e şehircilik ve yerleşim açısından bakılınca,YENİ ve ESKİ YÜZ olarak da algılayabiliriz. Altınkum Mahallesi,İstasyon Mahallesi ve Yazla Mahallesini Yeni Yüz,Yarımada’nın iç kısımlarını ise Eski Yüz olarak değerlendirmekte yarar var.

                                  Bağlar Mahallesini,apayrı bir analize tabi tutacağız.Çünkü; gerek şehir plancılarının ve gerekse akademik çevrelerin üzerinde önemle durdukları ve düalist yapı olarak adlandırdıkları bu bölge yani,BOĞAZOVA’nın başlangıcı bir “yayılma” değil, bir “saçılma” olarak görülmekte…
                                  Yeşilada, eski ve değişen coğrafyasıyla tarihi geçmişi olan bir su içi yerleşimi. Elbette ki mercek altına alacağız.

                                  Göktaş,hemen söyleyelim ki,çok ilginç bir seçim sonucu verdi.
                                  BOĞAZOVA !!! Nasıl ki Isparta,Türkiye’nin elma başkenti ise, Bu başkentin kalbinin attığı yer de Eğirdir’in Boğazovası. Boğazova kırsalı,bu seçimde ne dedi acaba? Hükümetin tarım politikalarını destekledi mi?

                                                         ***
                                 Gelin,GÖKTAŞ’tan başlayalım seçim sonuçlarını analiz etmeye. GÖKTAŞ; Eğirdir Gölü’nün kıyısında,Konya yolunun altında konuşlanmış bir yerleşim. Gölün güney-doğusunda konuşlanmış. Önceleri, Köy tüzel kişiliğine sahip olan bu yerleşim birimi,sonraları Eğirdir’in bir mahallesi olmuştu.
                                 GÖKTAŞ halkı,Eğirdir Gölü’nün altın devrini yaşadığı süreçte,KEREVİT avcılığı ile zengin olmuştu…Göktaş’lı kadınlar ise,Su Ürünleri sektöründe sanayi işçisi olarak çalışıyor, ürettikleri ihracata konu olan su ürünleri dış satımı ile de,ülkemize döviz girdisi sağlayarak,dış ödemeler dengesine katkıda bulunuyordu…Aslında,sektördeki üretimin temel gücü idiler.Yani; üretimden gelen bir güçleri vardı.
                                  Sanatçı ruhluydular…Müzik,vazgeçilmezleriydi.
                             …Ve sandıklar açılmıştı.Sonuç:
    
                             AKP………….%40
                             CHP………… %53
                             MHP……….. %4
                             DP…………..%0
                             DİĞER……..%3
                                                         
                                                      ***
                            Görüldüğü gibi, Isparta’nın İktidar Partisine verdiği %53’lük oy desteğini, GÖKTAŞ halkı,Ana Muhalefetin adayı,Isparta’nın bir önceki valisi sayın ÖNER’e aynı oy oranıyla veriyordu.Yani; %53 CHP. GÖKTAŞ,vali ÖNER’e niçin sahip çıkmıştı?...
                           Eğirdir Gölü, su ürünleri avcılığına kapatılmıştı. KEREVİT de yasaktı,Balık da. EĞİRDİR GÖLÜ YÖNETİM PLANI, böyle bir uygulamayı da kaçınılmaz olarak öngörüyordu…
                          Bir yanda da, EKO-BİR vardı. Eko-Bir başkanı ise,Isparta valisi ÖNER’di. Vali ÖNER,bir yandan Eğirdir Gölü’nün doğal dengesinin sağlanmasındaki hassasiyetini gösterirken,diğer yandan da,sürdürülebilir kalkınma anlayışının gereğini yerine getiriyordu…
                         Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinin,Eğirdir Gölündeki KEREVİT stokları ile ilgili bilimsel verilerini dikkate alarak, avlanabilir stok miktarı kadar KEREVİT’in avlanabilmesi kararını aldırıyordu EKO-BİR olarak.
                        …Ve Eğirdir’deki su ürünleri sektörü canlanıyor, GÖKTAŞ halkı ise,zaman tünelinde bıraktıkları o rüya aleminin sinemaya akseden şeridinin gözlerinin önünden geçtiğini fark ediyordu…
                                                    ***
                     GÖKTAŞ’ta yaşanan,sosyo-ekonomik bir gerçeklikti. Ve sandık sonuçları da, bu realizmin siyasal yansımasından başka bir şey değildi.
                     Sosyologlara, araştırmacılara ve akademik camiada akademik formasyon için “DOKTORA TEZİ” arayışında olanlara bir çift sözümüz var: GÖKTAŞ’ı mercek altına alın,masaya yatırın.
                    Eğirdir seçmeninin %22’si CHP derken,GÖKTAŞ halkının %53’ü CHP diyordu…Isparta halkı da Eğirdir seçmeni gibi düşünüyordu: %22 CHP.
                  …Evet, GÖKTAŞ’ın 12 Haziran fotoğrafı da böyle. İster beğenin,ister beğenmeyin.

                                                                                                      DEVAM EDECEK…