1972 yılında kurulan ve Türkiye’de sıcaklık algılayıcıları üreten ilk firma olan Meter Elektronik A.Ş. ilk günden bu yana kaliteli ürün ve hizmetler sunmaktadır. PT100 ve sıcaklık ölçümü ile ilgili çözümlere ulaşmak için siz de Meter Elektronik A.Ş.’nin sektörel uzmanlığından ve deneyiminden faydalanabilirsiniz.

PT100 sıcaklık ölçerler yani Platinium Resistance Thermometers -200°C ila + 850°C arasındaki sıcaklık değerlerini yüksek hassasiyetle ölçme özelliğine sahiptir. PT100 kullanım alanları arasında; makineler, borular, sıvı ortamlar, dolum tankları, gaz ortamları ve yüzey ölçümleri gibi proseslerde sıcaklık değerlerinin ölçülmesi sayılabilir. Ölçüm yapılan alanlarda her bir değer önemli olduğundan hassas ölçüm yapılması kritik bir konudur. PT100 aıcaklık dedektörleri arasında en çok kullanılan ve yaptığın ölçümün hassasiyetiyle öne çıkan bir cihazdır. Endüstriyel alanlar ve laboratuvar uygulamalarında sıklıkla kullanılır.

PT100 kullanımının yaygın olmadığı zamanlarda sıcaklık ölçümü amacıyla tercih edilen termokupl zaman içerisinde yerini daha hassas ölçümler yapan PT100’e bırakmıştır. PT100 sıcaklık sensörleri tek başlarına kullanılamamakta olup bu sensörlerle birlikte uyumlu özellikte ısı kontrol cihazlarının kullanılması gerekir. PT100’ün ürettiği üstün direnç değeri Callendar-Van Dusen formülüyle hesaplanır. Formülün ortaya çıkardığı değerlere bağlı olarak sıcaklıkta ortaya çıkan 1 derecelik artış, direnç değerinde yaklaşık 0,384 ohm’luk bir artışa yol açar. Bunun için özel olarak tasarlanmış çeviriciler kullanılması mümkün olabilir.

Almanya'da En İyi Üniversiteler ve Eğitim Danışmanlığı Almanya'da En İyi Üniversiteler ve Eğitim Danışmanlığı

PT100 Sıcaklık Sensörü Kullanım Alanları Nelerdir?

Hassas şekilde sıcaklık ölçümü yapan PT100 sensör; içinde bulunduğu sıvının, gazın ya da yüzeyin sıcaklığını ölçer ve cihazın çıkışında bulunan direnç değerini değiştirir. Cihaz termodirenç ya da ayarlı direnç olarak tanımlanabilir. PT100’lerin 2, 3 ve 4 uçlu çeşitleri bulunur. Genellikle 3 uçlu olanlar kullanılsa da çok hassa ölçümler için 4 uçlu olanlar uygundur.

PT100 sıcaklık sensörü endüstriyel alanlarda ve laboratuvar uygulamalarında kullanılabilir. Kullanım alanları arasında; dolum tankları, borular, sıvı ortamlar, makine gövdeleri, gaz ortamları ve yüzey ölçümleri sayılabilir. PT100 seçimi yapılırken; kılıf, kablolama değeri, dalma çapı, çıkış sinyali, strok boyu, dalma boyu ve bağlantı rekoru gibi çeşitli etkenlere dikkat edilmelidir.

RTD Sıcaklık Sensörleri Nelerdir?

RTD'ler ya da Direnç Sıcaklık Dedektörleri - sıcaklık değiştikçe direnç değerini değiştiren bir direnç içeren sıcaklık sensörleridir. En popüler RTD, Pt100'dür. Laboratuar ve endüstriyel proseslerde sıcaklığı ölçmek için uzun yıllardır kullanılmaktadırlar. Doğruluk, tekrarlanabilirlik ve kararlılık konusunda bir itibar geliştirmişlerdir.

RTD elemanlarının çoğu, bir seramik ya da cam çekirdeğin etrafına sarılmış ince bir sarmal tel uzunluğundan oluşur. Öğe genellikle oldukça kırılgandır, bu nedenle onu korumak için genellikle kılıflı bir sondanın içine yerleştirilir. RTD elemanı, çeşitli sıcaklıklarda direnci belgelenmiş saf bir malzemeden yapılmıştır. Sıcaklık değiştikçe malzemenin direncinde öngörülebilir bir değişiklik oluşur; bu, sıcaklığı belirlemek için kullanılan öngörülebilir bir değişikliktir.

Pt100 probu, en doğru sıcaklık sensörlerinden biridir. Yalnızca iyi bir doğruluk sağlamakla kalmaz, aynı zamanda mükemmel kararlılık ve tekrarlanabilirlik sağlar. Çoğu standart pt100, DIN-IEC Sınıf B ile uyumludur. Pt100 ayrıca elektriksel gürültüye karşı nispeten bağışıktır. Bu nedenle endüstriyel ortamlarda özellikle motorlar, jeneratörler ve diğer yüksek voltajlı ekipmanların çevresinde sıcaklık ölçümü için çok uygundur.

Günümüzde mevcut olan Dirençli Sıcaklık Dedektörleri (RTD'ler), sıcaklık algılama elemanlarının nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak genellikle iki temel RTD türünden birine kategorize edilebilir. Bir tip RTD, ince film elemanları içerirken diğer tip RTD, tel sargılı elemanlar içerir. Her tip, belirli ortamlarda ve uygulamalarda kullanım için en uygun olanıdır. Dirençli bir termometrenin icadı, metallerin iletkenliğinin sıcaklıklarındaki artışla tahmin edilebileceği gibi azaldığının keşfedilmesiyle mümkün olmuştur. İlk dirençli termometre, 1860 yılında yalıtılmış bakır tel, bir pil ve bir galvanometreden bir araya getirildi. Ancak, mucidi C.W. Siemens kısa süre sonra bir platin elementin çok daha geniş bir sıcaklık aralığında daha doğru okumalar verdiğini keşfetti. Platin, günümüzde RTD algılama elemanları kullanılarak sıcaklık ölçümünde en sık kullanılan malzeme olmaya devam etmektedir.

Çünkü algılama elemanını içeren devredeki her bir Pt100 elemanı - kurşun teller, konektörler ve ölçüm cihazının kendisi dahil - devreye ek direnç getirecektir. Devrenin nasıl yapılandırıldığı, sensör direncinin ne kadar doğru hesaplanabileceğini ve devredeki harici direnç tarafından sıcaklık okumasının ne kadar bozulabileceğini belirler. Direnç elemanı ile ölçüm aleti arasında kullanılan kurşun telin kendisinin bir direnci olduğundan, bu yanlışlığı telafi edecek bir araç da sağlanmalıdır. RTD algılama devrelerinde yaygın olarak kullanılan 2 telli, 3 telli ve 4 telli olmak üzere üç tip tel konfigürasyonu vardır. Dengeleme döngüsüne sahip 2 telli konfigürasyon da bir seçenektir.