Her tür yapının suyun ve diğer dış etkenlerin olumsuz etkilerine karşı korunması, yapıların uzun ömürlülüğünü destekleyen en önemli faktördür. Bunu sağlamak için yapıların temeli ve çatısı, doğru yalıtım uygulamalarıyla desteklenmeli ve korunaklı bir hale getirilmelidir. Çatı kaplama ve su yalıtım uygulamalarından optimum fayda sağlanması, yalıtım uygulamasına ve binanın özelliklerine uygun yalıtım malzemelerinin kaliteli işçilikle uygulanmasına bağlıdır. Bu koşullardan herhangi birinin olmaması hem binanın kullanım ömrü hem de içinde yaşayanların sağlığı açısından son derece ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir. Sektörünün lider ismi Protan Turkey tarafından en son teknolojiler kullanılarak üretilen membran ürünleri, yalıtım uygulamalarının başarısını artıran malzemeler olarak öne çıkmaktadır.

Binalarda Su Yalıtımı Neden Önemlidir?

Binaların kullanım ömrünü kısaltan ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin başında su gelir. Binalarda su yalıtımı yapılmadığında, binanın toprakla temas eden kısmına sızan suyun taşıyıcı elemanlardaki donatıları korozyona uğratması sonucu, donatıların yük taşıma kapasitesi azalır. Buna bağlı olarak olası bir depremde binada çatlak ve kırık gelişmesi riski artar.

Diğer yandan binalarda su yalıtımının yapılmaması ya da yetersiz olması, sadece binanın kullanım ömrünü tehdit eden bir faktör olarak değerlendirilmemelidir. Su yalıtımı eksikliğinin doğurduğu sonuçlar insan sağlığını da doğrudan tehdit edebilir. Bunlar arasında nem, nemin neden olduğu küf, mantar ve kötü kokuların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri sayılabilir.

Su yalıtım uygulamaları; nereden, nasıl ve hangi şiddette geliyor olursa olsun yapıların maruz kaldığı suyun ve nemin verdiği zararı önlemeyi amaçlar. Su yalıtım uygulaması yapılmaz ya da eksik veya yanlış şekilde yapılırsa yapılarda kullanılan malzemelerin ve yapı elemanlarının faydalı servis ömrü büyük ölçüde azalır. Sonuç olarak yapının fiziksel varlığı açısından genellikle telafi edilemeyecek yapısal sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.

Tercih edilen, su yalıtım uygulamalarının binanın yapımı aşamasında gerçekleştirilmesidir. Yapım aşamasında gerçekleştirilen su yalıtım uygulamaları daha ekonomik ve faydalıdır. Özellikle geri dönüşü imkansız olan temel su yalıtım uygulamaları, inşaat başlamadan planlanmalı ve binanın yapımı sırasında uygulanmalıdır. Bu sayede yapı malzemelerinin ve elemanlarının faydalı servis ömrünün uzatılması mümkün olabilmektedir. Elbette bunun için kaliteli ve uygun malzemeleri seçmek, kaliteli işçiliklerle uygulamak gerekir.

Su Yalıtımı Binaları Depreme Karşı Korur mu?

İflas furyası kargo şirketlerine sıçradı: O şirket iflas etti İflas furyası kargo şirketlerine sıçradı: O şirket iflas etti

Yapıların inşasında kullanılan metallerin çok büyük kısmı suyun ve atmosferin etkisine karşı yeterli dayanıklılığa sahip değildir. Buna bağlı olarak normal şartlar altında dahi korozyona uğramaları riski vardır. Su yalıtım uygulamaları suyun ve nemin yarattığı korozyonu ve aşınmaları engelleyerek; yapıya herhangi bir yoldan sızan suyun yapının, taşıyıcı elemanlarına ve donatılarına zarar vermesini önler.

Deprem açısından riskli bir coğrafya olan ülkemizde bazı coğrafi bölgeler nemli iklim özellikleriyle öne çıkmaktadır. Bu nedenle yapılarda olası bir deprem karşısında daha güvenli hale getirilebilmesi amacıyla mutlaka binalarda su yalıtımı uygulanmalıdır. Yapılan araştırmalara göre, yeterince dikkate alınmayan korozyon yapıların depremden hasar görmesi riskini artırmaktadır. Bu nedenle, deprem yüküne maruz kalma riskine karşı betonarme yapıların su ve nem yalıtımı doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.

Su Yalıtım Malzemesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yapılar için son derece önemli olan su yalıtım uygulamalarında kullanılacak malzemelerin doğru bir şekilde seçilmesi yapıların sağlamlığı ve uzun kullanım ömrüne sahip olması açısından çok önemlidir. Bu nedenle su yalıtım malzemeleri satın alınırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Bunların başında satın alınan malzemenin su geçirgenliği gelir. Kullanılacak yalıtım malzemesi, suyun yapıya nüfuz etmesini önlemeli ve yapıyı küfe, neme ve suyun neden olabileceği diğer olumsuzluklara karşı korumalıdır.

Seçilen malzeme dayanıklı ve uzun ömürlü olmalıdır. Böylece su yalıtım uygulaması yapılan binanın uzun süre boyunca etkili bir şekilde korunmasını sağlamak mümkündür. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise, malzemenin çevresel etkenlere karşı dayanıklı olmasıdır. Kimyasallara, UV ışınlarına, aşırı sıcaklık farklarına ve diğer doğal faktörlere karşı dirençli yalıtım malzemelerinin kullanılması sayesinde yalıtım uygulamalarının etkinliğini artırmak mümkündür.

Su yalıtım uygulamasının yapılacağı yapının özelliklerine uygun olarak seçilen yalıtım malzemesinin kalitesinden emin olmak çok önemlidir. Seçilen malzemeler mutlaka bu alanda uzman ve deneyimli profesyoneller tarafından uygulanmalıdır.