Sunucu Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

Sunucu (Server), internet üzerinde verilere istemcinin ulaşmasını sağlayan bir bilgisayar programı ya da cihazıdır. Bir veri merkezinde, bir sunucu programının üzerinde çalıştığı fiziksel bilgisayara da sunucu denir. Söz konusu verileri saklayan, sınıflandıran ve nihayet istemciye açan sunucular, internet döngüsünde temel bir role sahiptir.

Sunucular, bir istemci - sunucu iletişim modeline dayalı olarak çalışır. Görevleri mevcut kaynakların sağlayıcıları arasında bölüştürür. Böylece müşterilerine veri, özel bilgi ve belirli yazılım ve donanım kaynaklarına erişim paylaşma fırsatı sunar. Tüm web sayfaları ve e-posta hizmetleri bu şekilde çalışır.

Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak, sunucular kullanılabilirliklerine göre özel ve paylaşımlı olarak sınıflandırılabilir. Özel sunucular, müşteri isteklerine katılmak için tüm donanım ve işleme kaynaklarına sahip olan sunuculardır. Paylaşımlı sunucular, istemcilerden ağ üzerinden istek almaya ek olarak, ağ dışında yerel olarak süreçleri yürüten sunuculardır.

Ücretsiz doğalgaz dönemi bitti! Ücretsiz doğalgaz dönemi bitti!

Her iki tip sunucuyu da farklı özelliklerde Natro.com'da bulabilirsiniz. Web siteniz için en uygun sunucuya karar verirken sunucu kiralama çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak işinizi kolaylaştıracaktır. Fiziksel bir sunucu kiralayacaksanız; dedicated server en uygun seçenektir. Bunun dışında cloud sunucu, vds sunucu ve vps sunucu şeklinde farklı sunucu tipleri kiralayabilirsiniz. İşletmenizin ağ kullanımı, paylaşımı ve veri güvenlik öncelikleri hangi sunucunun size uygun olduğunu belirleyen temel etkenlerdir.

VPS Cloud Sunucu

VPS veya sanal özel sunucu, sanallaştırılmış sunucu kaynaklarının bir bulut veya barındırma sağlayıcısı aracılığıyla internet üzerinden son kullanıcıya sunulduğu çok kiracılı bir bulut barındırma biçimidir. Her VPS, birden çok VPS çalıştıran bulut veya barındırma sağlayıcısı tarafından işletilen fiziksel bir makineye kurulur. Ancak VPS'ler bir hiper yöneticiyi ve temel donanımı paylaşırken, her VPS kendi işletim sistemini (OS) ve uygulamalarını çalıştırır.

Sanal sunucular için kullanım durumları düşünüldüğünde sağlayıcılar arasındaki farklar gerçekten önemli olabilir. Geleneksel barındırma sağlayıcıları için bir VPS, paylaşılan ve özel barındırma arasında güzel bir maliyet, esneklik, ölçeklenebilirlik ve kontrol dengesi sunar. Bu da onu e-ticaret, orta veya ani trafiğe sahip uygulamalar, e-posta sunucuları, CRM ve benzeri alanlar için ideal bir seçenek haline getirir. Ancak bunun ötesinde, büyük genel bulut sağlayıcılarının sanal sunucuları daha sağlam ve zengin özelliklere sahiptir. Bunlar bugün "bulut" olarak kabul edilenlerin çoğunun temel yapı taşıdır ve çok daha çeşitli iş yüklerini üstlenebilir.

VDS Sunucu

Sanal adanmış sunucu (VDS) olarak da adlandırılan sanal özel sunucu (VPS), kullanıcıya adanmış bir sunucu gibi görünen, ancak aslında birden çok web sitesine hizmet veren bir bilgisayara kurulan sanal sunucudur. Tek bir bilgisayar, her biri belirli bir kullanıcı için barındırma yazılımını çalıştıran kendi işletim sistemine (OS) sahip birkaç VPS'ye sahip olabilir.

Bir VPS barındırma sağlayıcısı, fiziksel bir sunucudaki kaynakları soyutlamak ve müşterilere sanal makine (VM) adı verilen benzetilmiş bir sunucuya erişim sağlamak için hiper yönetici adı verilen sanallaştırma yazılımına sahiptir. Her sanal makine eksiksiz bir işletim sistemi çalıştırır ve fiziksel sunucunun bilgi işlem, bellek ve depolama kaynaklarının bir kısmına erişimi kısıtlar. Müşterilerin sanal makinenin işletim sistemine erişimi vardır, ancak fiziksel sunucuya erişimi yoktur.

Birden çok kiracı aynı fiziksel sunucuda bulunan VM'leri paylaşabilirken, bu VM'lerin diğer kiracıların sahip olduğu VM'lerle etkileşime girmesi kısıtlanır, bu nedenle mantıksal olarak özel, ancak fiziksel olarak ayrı olmayan bir sunucu oluşturur. Genellikle veri güvenliğinin büyük önem taşıdığı firma ve devlet kurumların da bu tür sunucular kullanılır. Bu tür sunucularda veri güvenliği ve özelleştirme imkanı çok daha yüksektir.

Dedicated Server

Dedicated server (Adanmış sunucu), fiziksel bir sunucunun (veya sunucuların) tek bir ticari müşteriye adandığı bir İnternet barındırma seçeneğidir. Müşteri, makine üzerinde tam kontrole sahiptir, böylece performans ve güvenlik dahil olmak üzere benzersiz gereksinimleri için optimize edebilir. Barındırma sağlayıcısı, fiziksel sunucu ve ortamı, ilgili hizmetleri ve teknik desteği sağlar. Bunun dışında müşteri kendi ihtiyaçları için optimizasyon yapabilir.

Özel bir ortamın tek kiracısı olarak, işletmenizin IT personeli sunucuyu, uygulamalarını ve işletim sistemlerini kontrol eder. İşletmeniz, en zorlu uygulamalarını ve performans gereksinimlerini desteklemek için özel bir sunucuyu optimize edebilir. İşletmeniz sunucu yapılandırmalarını kolayca değiştirebilir, yeni yazılımlar ekleyebilir ve kaynakları ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlayabilir. Yani güvenlik ve uyumluluk ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmak için sunucuyu özelleştirebilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere, bir kurum ya da kuruluşa "adanmış", onun personeli tarafından özelleştirilebilen ve yönetilebilen sunuculardır.

Kurumsal Server

Kurumsal Server hizmetleri, kullanıcıların web sitesine ve e-posta trafiğine sorunsuz erişebilmelerini sağlar. Kurumsal düzeyde kalite sunan hizmette ayrıca sürekli teknik destek alma imkanı mevcuttur. Bu serverda kurumunuzun web ve e-posta hesap bilgileri, son teknoloji ürünü sunucularda tutulur.

Sunucu Kiralama Sırasında Hangi Özelliklere Dikkat Etmelisiniz?

Web barındırma günümüzde 75 milyar doları aşan bir piyasa haline geldi. Dünya çapında 330.000'den fazla web barındırma sağlayıcısı olduğu tahmin ediliyor. Bunların her biri web sitenizi 'barındırmak' için bilgisayar sunucuları ve bağlantı altyapısı sunar. Böylece eforunuzu içerik ve tasarım gibi yönlendirebilirsiniz. Bu durum, özellikle kendi web sunucularına sahip olacak ve bakımını yapacak kaynaklara asla sahip olamayacak küçük işletmeler için harika bir çözümdür.

Sunucu Kiralama Hizmeti Nereden Alınabilir?

Peki piyasada bu kadar çok barındırma sağlayıcısı varken ve bunların çoğu çok çeşitli barındırma planları sunarken, web siteniz için doğru hizmeti nasıl seçersiniz? 1999'dan bu yana domain, web hosting, güvenlik çözümleri ve sunucu kiralama - barındırma hizmetleriyle uluslararası web hosting sektöründe hizmet veren Natro tüm sunucu kiralama çeşitlerinde yüksek kaliteli hizmeti en uygun fiyatlara sunuyor. Siz de işletmeniz için ideal sunucu çeşidini en uygun fiyatlarla Natro'dan satın alabilir, yetkin müşteri destek ekibinden teknik yardım sağlayabilirsiniz.

En Uygun Sunucu Fiyatları için: Natro

Sunucu fiyatları, server seçiminde dikkat etmeniz gereken özelliklerden biridir. Hangi server paketini hangi sunucu fiyatları ile aldığınız önemlidir. Web siteniz için en uygun sunucu türünü bulmak için Natro'da yer alan server özellikleri karşılaştırma tablomuza göz atabilirsiniz.

VPS Cloud Server, VDS Server, Dedicated Server ve Enterprise Server olmak üzere Natro 4 farklı kategoride en uygun fiyatlarla en kaliteli server hizmetlerini sunuyor. Natro kullanıcıları server hizmetleriyle ilgili her türlü problemi alanında deneyimli Müşteri Hizmetlerinden destek alarak çözebiliyor. Müşterinin ilk temasında problemin çözülmesine odaklanan Müşteri Hizmetleri anlayışıyla Natron, ülkemizde server hizmetlerinde öncü bir role sahip. Müşteriye özel atanan destek ekipleri ilk temas sonrası destek talebini sonuçlandırmak üzere aksiyon alıyor. Siz de Natro ile işletmeniz için en uygun server hizmetini en uygun fiyatlarla alabilirsiniz.