2019 Black Friday ne zaman başlıyor sorusu bir süredir merak ediliyor. Kasım ayının ilk haftalarını geride bıraktığımız şu günlerde, Black Friday için geri sayım başladı diyebiliriz. Black Friday dendiğinde aklımıza tabii ki indirimler geliyor. Hem dünyada hem de ülkemizde birçok şirket, tüketiciler için indirimler sunmaya başlıyor. Hatta indirimler, ismi Kara Cuma diye dilimize çevrilen günden önce de başlıyor.

İlk olarak, 2019 Black Friday ne zaman başlıyor sorusuna yanıt verelim; 29 Kasım 2019.

Amerika ’da her yıl Şükran Günü ’nün arkasından gelen ilk cuma günü düzenlenen bu etkinlik, tüm dünyada bir alışveriş çılgınlığı anlamına geliyor.

2019 Kara Cuma ne zaman başlıyor sorusuna yanıt verdik. Peki, aslında bu günün geçmişi nerelere dayanıyor, indirimler nerelerde karşımıza çıkıyor? Bu sorulara yanıt verelim.

Black Friday nedir?

Her yıl inanılmaz indirimlere sahne olan Black Friday nedir? Neden adı Black Friday? İşte Black Friday ile ilgili merak ettiğiniz her şey!

Kara Cuma ne zaman başladı?

Başta da söylediğimiz gibi Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri ’nde doğmuş bir gün. 1932 ’de ABD ’de başlayan Kara Cuma furyası sonrasında Kanada ve İngiltere ’ye yayılıyor. En sonunda da tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Bu güne Noel alışverişleri sezonunun başlangıcı da deniyor.

İlk olarak, Kara Cuma söz öbeği doğrudan Black Friday ’in Türkçe ’ye çevrilmiş hali. Ülkemizde bazı kişiler tarafından bu ismin tepkiyle karşılandığını söyleyebiliriz. Ancak, tamamen alışveriş odaklı olan bu günün herhangi bir dini anlamı bulunmuyor.

Kara Cuma ne zaman başladı sorusuna da yanıt verdikten sonra bu ismin nereden geldiğine de açıklık getirmek gerekiyor.

Black Friday kelime öbeği ilk olarak 1961 yılında gazetelerde kullanıldı. Sebebi ise, insanların alışveriş yüzünden oluşturdukları yoğunluk ve ortaya çıkan izdiham. Rivayete göre, uygulanan indirimler sonrasında insanlar mağazalara akın ediyor ve bu esnada birçok insan hayatını kaybediyor. Kasım ayının 4. haftasına denk gelen bu gün de bu sebepten dolayı, Black Friday yani Kara Cuma ismini alıyor.

Fiziksel mağazalar bu tarihte kapılarını normal saatlerinden daha erken açabiliyor. Bu da çalışanların fazla mesai yapması anlamanı geliyor.

Günümüzde de benzer izdiham haberlerini duyuyoruz. Ancak, son yıllarda online alışverişin yaygınlaşmasının bu izdiham haberlerinin önüne geçtiğini söyleyebiliriz.

Amerika‘da ise online alışverişe rağmen yoğunluğun önüne geçilemiyor. 2010 yılında New York ’taki Target mağazalarından birinde uzun kuyrukların arasına girmek isteyen müşterilerin diğer müşterileri tehdit ederek yerlerini almak istediği haberleri ortaya çıkmıştı. 2012 ’de ise Florida ’daki bir Walmart mağazasında iki kişi park yeri nedeniyle kavga etti ve olay birinin vurulmasıyla son buldu.

Tüm bu yaşananlara rağmen Black Friday‘e olan ilginin azalmadığını söyleyebiliriz.

Türkiye ’de Black Friday 2019 furyası

Tüketicilerin istedikleri ürünü yüksek indirim oranları ile normalden daha uygun fiyatlara satın almasını sağlaması nedeniyle Türkiye ’de Black Friday 2019 da yine etkili geçecek diyebiliriz.

İndirimler farklı kategorilerde karşımıza çıkıyor. App Store ve Google Play Store gibi uygulama marketlerinde özel indirimler yapılıyor. Aynı şekilde Steam, Origin ve PS Store gibi platformlarda da indirimler oluyor. Ayrıca e-ticaret platformları ve perakendeciler de çeşitli indirimler sunuyor.

Tabii burada şunu hatırlatmak gerekiyor. Kara Cuma bizim isim hassasiyeti gösterdiğimiz bir gün. Bu yüzden markalar da bu günü farklı şekillerde tanımlıyor. Daha önceki yıllarda Şahane Cuma, Muhteşem Cuma, İnanılmaz Cuma ve Mükemmel Cuma gibi tanımlamaları duymuştuk. Bu yıl da markaların neler yapacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur