Fotoğraf boyut küçültme işlemi, yüksek çözünürlükte olan fotoğraflara ve görsellere fotoğraf boyutu küçültme programı kullanarak yapılabilir. Aynı zamanda fotoğraf boyutu küçültme programsız bir şekilde de yapılabilmektedir. Biz sizler için her iki şekilde de fotoğraf boyut küçültme işlemini gerçekleştireceğiz. Sırasıyla da yazımızda bunları sizler ile paylaşacağız.

Fotoğraf boyut küçültme işlemini yapmadan önce görselinizin orijinal bir kopyasını almanızı tavsiye ediyoruz. Fotoğraf boyutunu küçültme işleminden memnun kalmadığınız durumlar olabileceği için görselinizin yedeğini almanız bu hususta çok önemli.

Fotoğraf boyutu küçültme programı kullanarak boyut düşürme

Fotoğrafın boyutunu küçültme işlemi için programlar da kullanabiliriz. Biz fotoğraf boyutu küçültme programı olarak her bilgisayarda bulunan Paint programını seçtik. Paint uygulamasında fotoğraf boyut küçültme işlemi çok basit bir şekilde yapılabilmekte. Şimdi Paint ile fotoğraf boyut düşürme işleminin nasıl yapıldığına hep birlikte bir göz atalım.

Ücretli profesyonel programlar bulunsa da sıradan bir ev kullanıcısının ihtiyacını karşılayabilecek bir program Paint. Görseller ile birlikte fotoğraf boyutu nasıl küçültülür görmüş olacağız.

Video boyutu küçültme nasıl yapılır?

Video boyut küçültme nasıl yapılıyor ve video boyut düşürme hangi programlardan yapılmalı öğrenmek için, video boyutu düşürme yazımızı okumalısınız!

Paint ile fotoğraf boyutu nasıl küçültülür?

Fotoğraf boyut küçültme işlemi sırasında kullanacağımız olan Paint programını bilmeyen yoktur diye düşünüyoruz. Bütün Windows sürümlerinde olan bu program, bize fotoğrafın boyutunu küçültme konusunda yardımcı olarak. Sırasıyla neler yapacağımızı anlatalım.

Windows arama kısmına “Paint”  yazarak programa giriş yapalım.

Program açıldıktan sonra fotoğraf boyutunu küçültme işlemi yapacağımız görsel dosyasını işaretlendiği gibi programa sürükleyip bırakalım. Biz görselde görüldüğü üzere 5.29MB boyutunda 4K çözünürlükte bir duvar kâğıdı dosyası kullandık. 4K çözünürlükle birlikte fotoğraf daha yüksek boyut ve derinlik kazanarak yazımıza güzel bir örnek olmuş durumda.

Daha sonra yukarıdaki sekmeden “Giriş” kısmına geliyoruz. Bu kısımda görselde işaretlendiği gibi “Yeniden Boyutlandır” a tıklıyoruz. Önümüze küçük bir pencere gelecek.

Bu pencerede “Piksel” seçeneğini işaretliyoruz. Karşımıza görseldeki gibi bir kısım açılıyor. Burada fotoğrafımızın var olan piksel değerlerini görebiliyoruz. Biz fotoğraf boyut düşürme işlemi için bu piksel değerlerini düşüreceğiz. Ama en başta “En boy oranını koru“ kutucuğu işaretli olması gerekiyor ki fotoğrafımızın orijinalliği bozulmasın.

Piksel değerlerini biraz düşürdükten sonra “Tamam” tuşuna basarak işlemimizi tamamlıyoruz. Bu işlemden sonra “Dosya > Farklı Kaydet  > JPEG resmi” seçeneğine tıklayarak yeni fotoğrafımızı istediğimiz dizine kaydediyoruz. Aynı ad ile dosyayı kaydederseniz orijinal dosyanızın üzerine kaydeder. Bu yüzden dikkat etmelisiniz.

İşlem sonucu 5.29MB olan dosyamız 3.57 MB boyutuna düşmüş oldu. Daha da bu değeri aşağılara çekebiliriz. Değerleri çok daha aşağı çekerseniz kötü kalitede bir görselle karşılaşabilirsiniz. Tamamen sizin isteğiniz doğrultusunda olan bir durum.

Fotoğraf boyutu küçültme programı olarak kullandığımız Paint uygulaması başarılı bir sonuç verdi. Fotoğraf boyutu nasıl küçültülür sorusuna ilk cevabı bu yöntemimizle vermiş olduk.

Fotoğraf boyutunu küçültme işlemini online olarak yapmak

Fotoğraf boyutu küçültme online bir şekilde de yapılabilmekte. Bunun için internette birçok site mevcut. Biz de sizlere fotoğraf boyutu küçültme programsız bir şekilde nasıl yapılır bunu anlatacağız. Sizler için en kullanışlı ve basit bir arayüze sahip site olan Imagecompressor sitesini seçtik. Türkçe dil desteği de sunması bizler için büyük bir avantaj oldu.

Imagecompressor ile fotoğraf boyutu küçültme

Fotoğrafın boyutunu küçültme işlemini online bir şekilde de yapabiliyoruz. Buradaki adresten siteye giriş yapalım. Giriş yaptıktan sonra “Yükle” kısmından fotoğraf boyut küçültme işlemi yapacağımız görseli seçelim. Otomatik olarak fotoğrafı yüklemeye başlayacak.

Fotoğrafın boyutunu küçültme işlemi bittiğinde aşağıda direkt karşımıza orijinal ve küçültülmüş dosyanın olduğu bir karşılaştırma ekranı geliyor. Sağdan “Kalite” yazan yere tıklayarak fotoğrafınızın boyut olarak ne kadar küçülmesini istediğinizi belirtiyorsunuz.

Örnek olarak bizim yüklediğimiz fotoğraf 5.4 MB boyutundan 2.1 MB boyutuna düşerek %61 oranında fotoğraf boyutu küçültme işlemi uygulanmış. Siz isterseniz bu oranı arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Bu sayede fotoğraf boyutu küçültme programsız bir şekilde yapılmış oldu. İstediğiniz yöntemi tercih edebilirsiniz.

Site toplu bir şekilde fotoğraf boyut küçültme işlemi yapabiliyor. Birden fazla görsel dosyanızı siteye yükleyerek aynı işlemleri onlar için de uygulayabilirsiniz. Fotoğraf boyutu nasıl küçültülür sorularınızı böylece cevaplamış olduk.

Fotoğrafın boyutunu küçültme avantajları neler?

Fotoğrafın boyutunu küçültme işleminin birçok avantajı bulunmakta. Fotoğrafın boyutu düştükçe internet ortamına yüklenme süresi oldukça kısalır.

Cep telefonlarınıza ya da bilgisayarlarınıza duvar kâğıdı yapmak için indirdiğiniz görseller bazen tam uyumlu olmayabilir. Fotoğraf boyutunu küçültme işlemi ile ekranlarınıza beğendiğiniz görselleri rahatlıkla sığdırabilirsiniz.

Eğer bir internet sitesi sahibiyseniz ve sitenizin yavaş açıldığını düşünüyorsanız yüksek boyutlu görsellerin yüklenme işlemi zaman alacağından, en başlı sebepler arasında yer alır. Fotoğraf boyut küçültme ile site ve sayfalarınızın daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

Fotoğraf boyut küçültme dezavantajları neler?

Fotoğraf boyutunu küçültme yoluna gittiğinizde karşınıza bazı sorunlar da çıkabilir. Bunların en başında görsel kalitesinin düşmesi ya da bozulması gelebilir. Fotoğraf boyutu küçültme programsız ya da program kullanılarak yapılsa dahi kalite düşmesine neden olur. Piksel sayılarında düşüş meydana geldiği için fotoğraf detaylarında bozulmalar ortaya çıkacaktır.

Eğer baskısı alınacak bir görsel ise, fotoğraf boyut düşürme işlemi yapılmaması tavsiye edilir. Baskı yapılacak görseller yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görseller olması gerekirken yapılan işlem sonrası çözünürlük düşüşü, yapılacak baskının kalitesini olumsuz anlamda etkileyecektir.

Gece ya da manzara çekimlerinde kalite çok önemlidir. Işık bu konuda en önemli etkendir. Eğer fotoğraf boyutunu küçültme işlemini yaparsanız, görsele yakınlaştıkça ve derine indikçe küçük ayrıntıların pürüzlü ve kalitesiz bir hâl aldığını göreceksiniz.

Bu yazımızda fotoğraf boyutu nasıl küçültülür sorunun yanıtını vermeye çalıştık. Sağlıklı bir şekilde fotoğraf boyut düşürme işlemi yapmak mümkün. Fakat bu uygulamanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Sizler kendi ihtiyaçlarınıza göre hangi yöntemi kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur