Credit Suisse konferasında AMD ve Intel gibi birçok firma sunumda bulundu. Intel CEO ’su Bob Swan, şirketin vizyonu ve geleceği hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. Swan, şirketin CPU tarafında büyümesinin şirkete zarar verdiğini ve artık işlemci pazar payını kovalamakla ilgilenmediklerini açıkladı. CEO ’ya göre hedef, Intel ’i işlemci üreticisinin ötesinde bir şirket haline getirmek.

Bob Swan ’a göre Intel, sadece işlemci üreten bir şirketten ziyade birçok farklı ve büyük işi başarabilecek kapasiteye sahip büyük bir şirket konumunda. Sadece birkaç yıl önce Intel, X86 işlemci pazar payının yüzde 90 gibi devasal çoğunluğuna sahipti. Birçok finans uzmanı, o yıl işlemciler sayesinde elde edilen geliri Intel üzerinden hesapladı. Intel, 2017 yılında 59.4 milyar dolar tam gelir elde ederek çok büyük bir başarıya imza atmıştı. Bu da 2017 yılında işlemcilerden elde edilen toplam gelirin 66 milyar dolar olduğu anlamına geliyor.

Bob Swan, işlemci tarafında pazar payını koruma zihniyetinin şirkete zarar verdiğini ve firmanın büyük fırsatları kaçırmasına neden olduğunu söyledi. Ayrıca Swan, çalışanların CPU tarafından yüzde 90 pazar payına sahip oldukları düşüncesini yok etmeye çalıştığını ve Intel ’in sanki pazar payının yüzde 30 olduğunu düşünerek ofise gelmeleri gerektiğini belirtti.

Bunun nedeninin Intel yöneticilerinin ve çalışanlarının, başarıya doyduklarından mı yoksa başka bir nedenden dolayı mı olduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak Intel çok büyük bir şirket ve bu düşüncenin, çalışanlar üzerinde rehavete neden olması da ihtimaller arasında.

CEO Bob Swan konuyla ilgili “Yüzde 90 pazar payına sahip olduğumuz düşüncesini yıkmaya çalışıyorum çünkü bu düşüncenin bizi sınırladığını düşünüyorum. Fırsatları kaçırıyoruz. Daha fazla inovasyonla daha gelişmiş teknolojiler üretmek yerine yüzde 90 pazar payını korumaya odaklanmış durumdayız. Teknoloji geçişlerini büyük oranda özlemiş durumdayız. Artık hem ofis içinde hemde ofis dışında, pazar payımız yüzde 30 gibi davranmaya başladık. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca müşterilerimizin beklentilerini karşılayıp başarılarında büyük bir rol oynayacağımızı düşünüyorum. Bu düşüncelerim sadece CPU alanı için de geçerli değil. Yapay zeka, bulut, 5G, GPU ve CPU gibi kilit teknolojileri çarpıştırarak daha büyük ürünler üretmek istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Ayrıca Bob Swan, ilk 7nm işlemcilerin 2021 sonunda geleceğini ve 10nm üretim sürecinin neden kötü gittiğini de açıkladı. Swan ’a göre bunun 3 nedeni var. Birinci neden, CPU talebinin beklediklerinden fazla olması. 2018 yılında tüketicilerin talep ettiği CPU ile Intel analiz merkezinin çıkardığı rapor birbirinden farklıydı. İşlemci pazar payı kaybına yol açan en büyük nedenlerden birisi olarak nitelendirilen yanlış hesaplamalar şirketin planlarını bozdu. İkinci neden, akıllı telefon modemi için yüzde 100 pazar payı alımı. Bu modemler Intel fabrikalarında üretilmeye başlandı ve dolayısıyla fabrikalardaki yoğunluk arttı. Ve üçüncüsü, Intel ’in modem talebi için 10nm gelişim sürenini durmak zorunda kalması. Bu üç neden yüzünden, 10nm gelişiminin bırakılıp 7nm üretim sürecine odaklanıldığı belirtildi.

Intel tarafında bütün ümitler 7nm işlemcilere bağlanmış durumda. O yüzden 2021 yılına kadar Intel işlemciler maalesef nm gelişimi görmeyecek. Ancak dediğimiz gibi Intel büyük bir şirket ve açıklamalara göre başka planlara sahipler.

Siz Intel ’in durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur