Hızlı hareket etmek ve iyi bir mekaniğe sahip olmak Moba oyunlar için önemli olsa da, en az bunlar kadar önemli olan bir diğer konu ise oyun görüşüdür. Birçok oyuncu bu konuda yanılabiliyor. Maalesef en fazla skoru alan takım oyunu kazanmıyor. Görevleri yerine getirmek ve makro oyuna odaklanmak bir noktadan sonra çok daha önemli hale geliyor. Eğer hazırsanız, daha iyi bir League of Legends oyuncusu olmak için tavsiyelerimize başlayabiliriz.

Mini harita kontrolü ve görüş

Moba oyunlarda, sadece bulunduğunuz koridordaki olaylar ile ilgilenmek maalesef yeterli değil. Özellikle destek, orta koridor veya ormancı rolündeyseniz mini harita kontrolü oldukça önemli. Rakibin gideceği yerleri tahmin etmek, nerelerde bulunduğuna bakmak ve takımınızı uyarmak oldukça önemli. Tabi bu kontrolü sağlayabilmeniz için haritada görüş kazanmanız şart. Ziynet totemlerin haricinde kırmızı totem taşımaya ve kullanmaya özen göstermeniz, harita kontrolünü büyük oranda artıracaktır. Özellikle ormancı veya destek rolünde oynuyorsanız kırmızı totem taşımanız ve takımınıza görüş sağlamanız oldukça önemli.

Birçok oyuncu, haritada totemi olmasına rağmen karşı ormancıdan baskın yiyebiliyor. Bunun nedenlerinden birisi de maalesef harita kontrolündeki eksiklik. Oyun boyunca bir gözünüz mini haritada olursa, emin olun oyuna daha fazla hakim olacaksınız. Takımdaki ziynet eşya dağılımı da oldukça önem taşıyor. 2 kişide tarayıcı, 2 kişide normal totem ve bir kişide uzaktan görüş toteminin olması oldukça dengeli bir yapı. Ancak maçlara göre bu sayılar değişebilir tabi.

Meta takibi

Oyuna gelen yamalar doğrultusunda, şampiyonlar ve eşyalar zaman zaman daha güçlü veya zayıf hale gelebiliyor. Tercih ettiğiniz rolde o anki yama ile yükselişe geçen şampiyonları tercih etmek, oyun kazanmanıza yardımcı olabilir. Yine metaya göre, tercih edilmesi gereken eşyalar da farklılık gösterebilir.

Bu yüzden, resmi League of Legends hesabının yayımladığı yama notlarına muhakkak göz atmanızı öneriyoruz. Hangi şampiyonların ne kadar güçlendiği veya zayıfladığı hakkındaki en net bilgiyi bu şekilde alabilirsiniz.

Zamanlama

Her şampiyon, oyunun belirli bir noktasında daha güçlüdür. Kimi şampiyon erken ve orta oyunda güçlü olurken, kimisi de geç oyunda güçlenir. Bu yüzden koridorda ne zaman takasa gireceğiniz önem taşıyor. Erken seviyede Yasuo ile Darius veya Sett gibi şampiyonlara karşı takasa girmeye çalışmak sizi geri düşürecektir.

Eğer elinizde geç güçlenen bir şampiyon varsa, mümkün olduğunca rakibe skor vermeden kule altında sakin kalmanız ve ormancınızın desteğini beklemenizi öneririz.

Minyon biçmek

Oyunda altın kazanmanın en kolay yolu rakibi öldürmek değildir. Destek rolünde değilseniz, mümkün mertebe minyon veya orman kamplarını kesmeye özen gösterin. Ormancı rolündeyseniz, karşı ormana girmek size ekstra avantaj sağlayacağı gibi rakip ormancıyı da geri düşürecektir.

Unutmayın, rakibinize ortalama 12 ile 15 minyon fark atmanız yaklaşık bir skora denk geliyor. Bu sebeple oyunda eşyalarınızı çabuk almak istiyorsanız minyon kaçırmamanız oldukça önemli. Ormancı rolündeki oyuncular için yampiri yengecin verdiği altın da bu anlamda kritik önem taşıyor.

Takım halinde hareket etmek ve görev yapmak

Oyunun bir noktasından sonra strateji belirlemek ve takım halinde hareket etmek oldukça önemli. Takımınızda kolay bir şekilde ayrık ittirme yapabilecek bir şampiyon varsa, ona gerekli ortamı hazırlamak da diğer oyunculara düşüyor. Takım komposizyonunun oyunun hangi noktasında daha etkili olduğunu tespit edip, o zaman aralığında birlikte oynamak oldukça önemli. Eğer erken oyunda güçlenen bir takımınız varsa, oyun sonunda birlikte hareket etmeniz sorun yaratabilir.

Bir diğer konu ise görev yapmak. İlk başta da söylediğim gibi, en fazla skoru alan oyunu kazanmıyor. Bu sebeple ejderha, baron, vadinin alameti ve kule görevleri oldukça önemli. Özellikle kule barikatları kaybolmadan kule alabilmek, size iyi bir altın geliri sağlayabilir. Bu yüzden erken oyunda vadinin alameti önemli diyebiliriz. Ejderha ruhu, kadim ejderha ve baron avantajları ise oyunun sonunda takım savaşlarının kaderlerini değiştirebilir.

Bonus: Sakin kalmak

Bazen her ne kadar zor olsa da, sakin kalıp oyuna konsantre olmanız en iyi seçenek olacaktır. Bu durumda sizi rahatsız eden oyuncuları susturmanızı ve sözlü münakaşaya girmemenizi öneriyoruz. Oyuna olan inancın ve konsantrenin kaybolması, kaçınılmaz bir yenilgiye sebep olabilir.

İyi bir League of Legends oyuncusu olmak için daha birçok sebep olsa da, bu maddeleri uygulamanız halinde oyununuz büyük oranda gelişecektir. Konuyla ilgili düşüncelerinizi de yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.