Ülkenin turist sayısı, toplam turizm geliri ve kişi başına düşen turist geliri açısından gösterdiği performans dikkat çekici. UNWTO raporlarına göre, Türkiye turist sayısında 4. sıraya yükseldi ve toplam turizm geliri sıralamasında 7. oldu.

2019 yılı, dünya turizminin rekor yılı olarak kaydedilmişti, ancak 2020 ve 2021'de COVID-19 pandemisi nedeniyle turizm sektörü büyük sıkıntılar yaşamıştı. Ancak 2022 yılında Türkiye, hızla toparlanan ülkelerden biri olarak öne çıktı.

Otomobil Alımında Büyük Değişiklik Otomobil Alımında Büyük Değişiklik

UNWTO verilerine göre, dünya genelinde seyahat eden kişi sayısı 969 milyonken, toplam turizm geliri 1 trilyon 73 milyar dolar oldu. Dünya genelinde kişi başına düşen turizm geliri ortalaması 1,106 dolardı. Ancak, 2022 yılında dünya turizmi, 2019'daki rakamların gerisinde kaldı; toplam gelir yüzde 26.9 azalırken, toplam turist sayısı yüzde 33.8 düştü.

Türkiye, 2022'de turist sayısında 4. sıraya yükseldi ve toplam gelir sıralamasında 7. oldu. Ülkenin turist sayısı 50 milyon 450 bin kişi olarak kaydedildi ve toplam geliri 41.4 milyar dolar olarak açıklandı.

UNWTO verilerine göre, Türkiye'nin turist sayısındaki payı yüzde 3'ten yüzde 5'e yükselirken, kişi başına düşen turist geliri 820 dolar olarak hesaplandı. Bu rakam, Fransa'nın 752 dolarlık kişi başına düşen turist gelirini geride bıraktı.

Türkiye'nin bu başarıları, sadece turist sayısının artışıyla değil, aynı zamanda kişi başına düşen gelirdeki artışla da dikkat çekti. 2019'da Türkiye'nin kişi başına düşen turist geliri 670 dolar iken, bu rakam 2022'de 820 dolara yükseldi.

Türkiye'nin turizm sektöründe gösterdiği bu olumlu performans, ülkenin turizm geliri bakımından dünyanın en önemli 10 ülkesi arasına girmesini sağladı. Bu başarı, "hem çok turist, hem çok gelir" stratejisinin başarılı bir şekilde uygulanmasının sonucu olarak değerlendiriliyor.

UNWTO verilerine göre, dünyanın en çok turist ağırlayan ülkeleri arasında Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İspanya, ABD, İtalya, Meksika, Birleşik Krallık, Almanya, Yunanistan ve Avusturya yer alıyor. Turizm geliri bakımından ise ABD, İspanya, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, İtalya, Türkiye, Almanya, Meksika ve Kanada ilk 10'da yer alıyor. Türkiye'nin turizmdeki bu başarısı, ülkenin turizm sektöründe geleceğe yönelik umutlarını artırıyor.