Türkiye, 12 yıldır devam eden bir trendle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında otomobil sahipliği sıralamasında sonuncu sıradaki yerini koruyor. Türkiye'de otomobil sahipliğinin zorluğu ise yüksek vergilerden kaynaklanıyor.

Araç vergilerindeki artışlarla birlikte Türkiye, Eurostat'ın verilerine göre 2022 yılında bin kişi başına düşen otomobil sayısında Avrupa sonuncusu oldu. Geçen 10 yılda yüksek vergiler ve Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla birlikte Türkiye ile Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki makas daha da açıldı.

2022'de Avrupa Birliği ülkelerinde 10 kişi başına düşen otomobil sayısı ortalaması 5.6 olurken, Lihtenştayn 7.7 otomobil ile ilk sırayı aldı. Türkiye ise 1.6 otomobil ile listenin son sırasında yer aldı. Türkiye'yi 2.2 otomobil ile Arnavutluk, 2.8 otomobil ile Moldova, 2.6 otomobil ile Kuzey Makedonya ve 2.6 otomobil ile Bosna-Hersek takip etti.

İşte Mart Ayında İkinci El Piyasasının Durumu İşte Mart Ayında İkinci El Piyasasının Durumu

Türkiye'deki otomobil sahipliği sıralamasındaki düşüşün temel nedenleri, düşen satın alma gücü ve yüksek vergi oranları olarak öne çıkıyor. Özel Tüketim Vergisi oranlarının neredeyse tüm otomobillerde yüzde 80 ve üzerinde olması, üzerine eklenen Katma Değer Vergisi (KDV) ile birlikte otomobil fiyatlarını yüksek kılıyor. Ayrıca, 2023'te Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) iki defa ödendi ve yüksek vergi oranları otomobil sahipliğini daha da zorlaştırdı. Geçen yıl ödenen MTV, bütçedeki vergi gelirinin önemli bir bölümünü oluşturarak otomobil sahipliği konusundaki zorlukları açıkça gösteriyor.

Haber Merkezi