Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, toplumun yüzde 99'u ekonomik krizden etkilenirken, borçlar da katlanarak artıyor. Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası son bir yıl içinde kredi çekmek zorunda kaldı.

Ekonomik Kriz Toplumun Yüzde 99'unu Etkiliyor

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından 15 farklı kentte 988 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 99'u ekonomik krizden etkileniyor. Araştırmaya göre, hanelerinde işsizlik oranı yüzde 46,7'ye ulaşırken, bu işsizlerin büyük çoğunluğu bir kişinin işsiz kaldığını belirtiyor.

Vatandaşlar Ekonomik Krizi Nasıl Yaşıyor?

Ankete katılan vatandaşlar, ekonomik krizin kendilerini "çok kötü etkilediğini" yüzde 75,6 oranında ifade ediyorlar. Gelirlerin giderleri karşılayamadığını belirtenler yüzde 93, gelirlerini giderlerine yetecek kadar bulanlar ise sadece yüzde 6,8.

Kredi ve Borçlar Artıyor

Katılımcıların yüzde 50'sinin son bir yıl içinde kredi çektiği veya borç aldığı belirtilirken, en yaygın nedenler "temel ihtiyaçlar", "başka borcu kapatmak" ve "gelirin geçimine yetmemesi" olarak sıralanıyor. Hayat pahalılığıyla başa çıkmak için en sık başvurulan yöntemler arasında ise "daha az harcama yapmak" ve "kredi/borçla yaşamak" öne çıkıyor.

Isparta'da Alkollü Sürücüler Denetimlerde Yakalandı Isparta'da Alkollü Sürücüler Denetimlerde Yakalandı

Giyim ve Ayakkabıdan Vazgeçiliyor

Araştırmada, vatandaşların son bir yıl içinde en çok giyim ve ayakkabı harcamalarından tasarruf ettiği görülüyor. Bu tasarrufun ardından ev eşyaları ve temel gıda ürünleri geliyor. Katılımcıların yüzde 99'u enflasyon ve fiyat artışlarından endişeli olduğunu ifade ederken, birçok kişi krizden kurtuluşun "iktidar değişiminde" olduğunu düşünüyor.

Ekonomik krizin toplum üzerindeki etkisi her geçen gün artarken, vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanmak zorunda kalıyor. İlerleyen günlerde ekonomik krizle mücadelede atılacak adımlar merakla bekleniyor.