Elektrikli testere ile odun keserken kendini yaraladı Elektrikli testere ile odun keserken kendini yaraladı

Sızıntıyı tespit eden uzmanlara göre, bu veri sızıntısını gerçekleştirenlerin veri komisyoncusu olabileceği ve bu verileri satma amacıyla biriktirmiş olabileceği vurgulandı. Çahmutoğlu, sosyal medya hesapları ve mesajlaşma uygulamalarındaki parolaların değiştirilmesinin önemine dikkat çekti. Sızdırılan veriler arasında LinkedIn, X, ve Telegram gibi platformların verilerinin bulunduğuna işaret ederek, kullanıcıları bu uygulamalardaki şifrelerini güncellemeleri konusunda uyardı.

Siber güvenlik uzmanı Çahmutoğlu, bu veri sızıntısının LinkedIn, X, ve Adobe gibi büyük kuruluşlardan kaynaklandığını ve şu ana kadar tespit edilen en büyük veri sızıntısı olduğunu ifade etti. Güvenlik araştırmacılarına göre, bu olay bugüne kadarki en yüksek veri sızıntısı olarak değerlendiriliyor. McAfee'ye göre ise bu durum, bugüne kadarki en büyük veri sızıntısı olarak nitelendiriliyor ancak henüz ihlali gerçekleştiren kişi veya kişilerin sorumluluğunu üstlenmediği belirtiliyor.

Çahmutoğlu, veri sızıntısının nasıl gerçekleştiğinin henüz net olarak bilinmediğini ve olayın tek aşamalı olmadığını, birkaç aşamada sızıntıların yaşandığını ve daha sonra hepsinin bir araya getirilerek kaydedildiğini belirtti. Bu durumu tespit eden uzmanlara göre, bu eylemi gerçekleştirenlerin veri komisyoncusu olabileceği ve verileri satmak amacıyla biriktirmiş olabileceği değerlendiriliyor. Veri sızıntısı, 26 milyardan fazla kişisel veriyi kapsamakta olup toplamda 12 terabaytı aşan bir büyüklükte olduğu belirlenmiştir.

Kullanıcıların bu tür sızıntılardan etkilenip etkilenmediğini anlamak için bazı sitelerin hizmet verdiğini söyleyen Çahmutoğlu, ancak sızıntının ne zaman gerçekleştiği konusunda net bir tarih olmadığını ve içerdiği verilerin güncel olduğunu ifade etti. Kullanıcılara sosyal medya hesapları ve mesajlaşma uygulamalarındaki parolalarını güncellemeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Çahmutoğlu, bu platformlardaki verilerin ihlal edildiği düşünüldüğünde, siber suçluların bu verileri kullanarak hesapları ele geçirebileceği ve kullanıcıların dolandırıcılık ve diğer siber suçlardan mağdur olabileceği konusunda uyarılarda bulundu