Zincir marketlere darbe vuruluyor! ŞOK A101 BİM artık o ürünleri satamayacak işte satış yasağı gelen o ürünler listesi - Gıda fiyatlarında enflasyon nedeni ile yaşanan rekor yükseliş vatandaşın cebini yakarken söz konusu zamlar nedeni ile en büyük tepkiyi zincir marketler çekmişti.

Hatta zincir marketlerin fiyatları belirlemek için ortak bir grup kurdukları gerekçesi ile haklarında Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açılmış ve aralarında A101, BİM, ŞOK, Carrefour ve Migros'un yer aldığı 5 zincir market haksız rekabet soruşturması ile para cezası almıştı. Zincir marketlere yönelik yeni yasak kararı çalışması ise büyük yankı uyandırdı.

Son dönemde sayıları büyük bir hızla artan ve giderek küçük esnaf ile bakkalı köşeye sıkıştıran zincir marketler hakkında yine düzenleme kararı alınması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Şube sayılarında yaşanan artış ve düzenlene aktüel ürün kampanyaları ile piyasadaki pazar payını her geçen gün arttıran zincir marketler vatandaşlar tarafından da yakından takip ediliyordu.

Vatandaşlar farklı pek çok ürünü tek bir noktadan almak, zincir marketlerin aktüel ürün indirimleri için birbirleri arasında yaşanan rekabet ile ucuz ürün alma avantajını elde etmek gibi pek çok olumlu katkı nedeniyle zincir marketleri tercih etmeye başlamıştı. Zincir marketlerin büyük toptan alım yapmaları nedeni ile mahalle bakkalı ve küçük esnafa göre daha büyük bir avantajı olduğu belirtilirken bir yıllık süreçte bazı ürünlerin zincir marketlerde kademeli olarak satış yasağı alacağı ifade edildi.

60 Metrekarelik Arazi Küle Döndü 60 Metrekarelik Arazi Küle Döndü

Alınan karar doğrultusunda büyüklüğü 1500 m2 ve üzeri olan büyük marketler ile internetten satış yapan zincir marketler yasak kapsamı dışında tutulacak. Bunların dışında kalan zincir marketlerde ise artık yeni bir devrim başlayacak. Her hafta milyonları aktüel ürünler katalogları ile şubelerine çeken Bim, Şok ve A101'de artık birçok ürünler raftan kaldırılmaya hazırlanıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemenin yasalaşması sonrasında küçük esnafı desteklemek amacı ile BİM, A101, Şok, Migros vb. zincir gıda marketlerinde sigara, cep telefonu, elektronik mobilya ve beyaz eşya gibi ürünlere artık satış yasağı konulacak. Yine istenilen her yerde zincir marketler şube açamayacak. Küçük esnafın korunması adına zincir marketler çok daha sıkı bir şekilde denetlenecek ve kısıtlanacak.

Marketlerin açılış ve kapanma saatleri ile hem zincir marketler hem de AVM'ler için hafta sonu çalışma yasağı getirilmesi de talep edilmişti. Ancak çalışan vatandaşların alışverişlerini hafta sonu yapmaları nedeni ile bu düzenlemenin zor olduğu ve sadece Pazar günü saat 11:00'den sonra çalışma kararı alınmasının muhtemel olduğu belirtiliyor.