Isparta

Amaç; İşsizliği Önlemek

Abone Ol

İŞVERENLERE PRİM AVANTAJI

 18 Ağustos 2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5921 sayılı kanunla işsizliği önlemek anlamında yeni bir teşvik yürürlüğe girdi. İşsizlik ödeneği alanların işi alımı amaçlanan uygulamaya göre işsizlik ödeneği alan işsizleri, işe alan işverenlere prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan kısa vadeli prim tutarının yüzde biri olmak üzere işçi ve işveren payı sigorta primleri ile genel sağlık sigortası primi; kalan işsizlik ödeneği süresince işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır. 

Söz konusu primlerin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanabilmesi için; işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılar için yasa uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilmesi, varsa prime esas alt kazanç sınırı ve prime esas kazanç arasındaki fark ve kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin prim tutarı farkı ile işsizlik sigortası primlerinin SGK’ya ödenmiş olması şartı aranacaktır. İşçinin işten ayrıldığı işyerinde tekrar işe başlaması halinde, işveren bu avantajdan yararlanamayacaktır.

Aynı kanunun geçici 9. maddesi hükmüne göre getirilen teşvike göre 2009 yılının Nisan ayına ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 31 Aralık 2009 tarihine kadar işe alınan ve fiilen çalıştıranlar işçiler için, prime esas kazancın alt sınırı üstünden hesaplanan işveren prim hisseleri 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenecek.

Bunun için işe başlama tarihinden önceki 3 aylık dönem içinde verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışındaki kişilerden olması aranacak. Ayrıca, düzenlemeden yararlanma ve başvuru süresinin 6 aya kadar daha uzatılması konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmiş bulunuyor. İşveren bu teşvikten yararlanabilmesi için çalıştırdığı işçilere ait prim ve hizmet belgesini süresi içinde Kurum’a vermesi ve primlerini ödemiş olması gerekiyor.

 Bu kanuni düzenlemede yer alan ve yukarıda açıklanan destek unsurundan diğer ilgili mevzuat uyarınca ayrıca yararlanmakta olan işverenler; aynı dönem için ve mükerrer olarak bu destek unsurundan yararlanamaz. Bu durumda, işverenlerin tercihleri dikkate alınmak suretiyle uygulama, destek unsurlarından sadece biriyle sınırlı olarak yapılır. 

Kamu oyuna saygı ile duyurulur.

 Şükrü KAYA

   BAŞKAN