Geçtiğimiz aylarda “Neden Açım, Neden Şişmanım” adlı kitabını çıkaran Ateşsaçan, sağlıklı bir sindirim için hem ne yediğimizin hem de nasıl yediğimizin büyük önem taşıdığını vurguladı.
“Aç değilseniz yemeyin ve yerken yüzde 75 doyma kuralını uygulayın. Evde veya dışarıda mümkün olduğunca sade beslenin. En fazla üç ya da dört yiyeceği karıştırın. Yazın serin ve sulu, kışın sıcak ve kuru gıdalar tercih edin.”
“Yemek Sırasında Sıvı İçmeyin”
Dr. Ateşsaçan, yemek sırasında su, çay ya da kahve içmenin sindirim sürecini olumsuz etkilediğini belirtti:
“Yemek esnasında sıvı tüketmek mide salgılarını sulandırır, sindirimi yavaşlatır ve fermantasyona zemin hazırlar. Öğünlerde bir bardaktan fazla sıvı içilmemeli. Sıvı içecekleri yemekten 1,5 – 2 saat sonra ya da 1 saat önce tüketin.”
Uzman ayrıca süt ve meyvelerin de aynı kurala dahil olduğunu hatırlatarak,
“Sütü ve meyveyi tek başına tüketin. Meyveleri yemekten 1,5 – 2 saat sonra veya 1 saat önce yiyin.”
ifadelerini kullandı.
“Ne Kadar Hızlı Yerseniz, O Kadar Yavaş Hazmedersiniz”
Ateşsaçan’a göre, yemeklerin sakin bir ortamda, oturarak ve huzurlu bir şekilde yenmesi gerekiyor:
“Ne kadar hızlı yerseniz, o kadar yavaş hazmedersiniz. Bu da kilo alımına neden olur. Yemeklerinizi sevgiyle pişirin; sevgiyle pişen yemek şifa, öfkeyle pişen yemek zehirdir.”
Uzman, ayrıca çok pişmiş yağlardan, rafine gıdalardan, bira ve şekerden uzak durulması gerektiğini belirterek,
“Tabağınızın yüzde 30 ila 50’si taze ve çiğ gıdalardan oluşmalı. Lifli gıdalar sindirim için çok önemlidir.”
dedi.
“Duygusal Çöküntü Anında Yemek Yemeyin”
Dr. Gönül Ateşsaçan, psikolojik durumun da sindirim üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çekti:
“Kızgın, endişeli veya üzüntülüyseniz yemek yemeyin. Bu durumda sindirim sistemi kapanır, çalışmaz. Yediğiniz her şey asit ve toksin üretir. Bu gibi dönemlerde oruç tutmak faydalıdır.”
Günün Sıvı Tüketim Programı
Uzman, su tüketiminde ise gün içine dengeli dağılım yapılmasını öneriyor:
“Sabah kalkınca 2 bardak, kahvaltıdan sonra 2 bardak, yemekten sonra 2 bardak ve yatmadan önce 2 bardak su için. Günlük toplam 2 litre (10-12 bardak) saf ve alkali su tüketin.”
Barsak Sağlığı İçin Öneriler
Ateşsaçan, bağırsak sağlığının korunması için de şu önerilerde bulundu:
“Sabahları bir bardak greyfurt suyu için, ardından 30 dakika boyunca bir şey yemeyin. Her gün en az 15 dakika egzersiz yapın, işlenmiş gıdalardan uzak durun, lifli gıdaları ihmal etmeyin.”
Sindirim sisteminin ağızda başladığını vurgulayan Dr. Ateşsaçan sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Unutmayın, sindirimin üç kuralı vardır: Çiğne, çiğne ve çiğne. Tükürük çiğnedikçe salgılanır ve sindirim ağızda başlar.”